8.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Проф. Александър Томов: Има реална опасност българската нация да изчезне (ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ние инициирахме подписка за втори мандат на Румен Радев с идеята да обединим всички, които искат промяна на статуквото т.е. да има ясно разделение между тези, които са за статуквото и тези, които са против него и искат промяна. Румен Радев се яви естествен лидер на тази промяна, естествен притегателен център. Той зае принципна позиция, подкрепи ни на протестите и след това не млъкна, не се скри. В този смисъл идеята беше точно такава, да обвържем президентските с парламентарните избори, слагайки ясна разделителна линия. Това заяви в студиото на ФАКТИ проф. Александър Томов, бивш вицепремиер и лидер на Движение „Заедно за промяна“.

„Президентска република в България не може да стане. Който се опитва да тръгва по този път, бърка. Причината е в структурата на партиите в Европа. В Европа нямаме президентски републики, тя е създадена от парламентарни републики и ако някой създаде президентска затворена власт от типа на тази в Китай, Русия или САЩ, това ще доведе до изолация на тази страна в политически план. Има кръгове, които целят това нещо, те са два типа: едните използват тази реторика, за да си придават политическа тежест, има и една друга група, които си въобразяват, може би хора до самия президент, че при една силна ръка, това ще помогне на държавата. Изборът ни за Европа противоречи на идеята за президентска република“, каза Томов по повод теорията, че Румен Радев цели именно такава промяна на модела на управление.

„В „Заедно за промяна“ имаме една претенция, имаме ясно виждане във всяка сфера. Искаме този модел на власт да се промени, защото той е узурпаторски, полуавторитарен, той наруши основни демократични ценности. Борисов се опита да контролира всичко в тази държава – медии, целия публичен сектор, да затваря икономиката и бизнеса в една малка група приближени нему партийци. България изостана много, защото при такова затваряне на бизнеса в тесни рамки чуждите инвестиции секват, а без тях страната ни се изолира от големите финансови потоци в света. Последните години по 600 млн. преки чужди инвестиции, което е комично. България оцеляваше в тези години и постигна един минимален растеж само благодарение на европейските фондове т.е. Борисов харчеше, Борисов се опитваше на тази основа да демонстрира, че това е негов принос. Реално ние имаме при неговото управление ръст на БВП, който е почти същия както еврофондовете т.е. нищо друго не се е случило в страната, поради което България изостана качествено от всички, включително от Румъния. Това доведе до една много голяма опасност пред нацията – обезлюдяването, масовата емиграция на млади хора, ниските доходи“, коментира проф. Томов.

„Ако народът излезе масово и гласува, Борисов си отива. Българската нация е изключително способна. Виждаме зад граница хора, които пробиват и в култура, и в бизнес. Причината е във върха, причината е, че ние сме подтиснали развитието си, ние не използваме своите природни ресурси достатъчно ефективно, а България е страна с огромни възможности. Ние произвеждаме 2 до 3 пъти по-малко в сравнение с другите източноевропейски страни. Просто ние много изостанахме и има реална опасност българската нация да изчезне“, каза той.

„Зад Борисов има партия, която не е нормална. Тя е партия на властта, съставена от добре платени хора, които са в държавната администрация – над 100 хил. човека, местната власт, хора, които са от привилегированите получатели на пари, земи, бизнеси, държавни поръчки и всички те си мислят вероятно, че това ще продължи. Това не може да продължи. Няма щастливо богати, когато мнозинството са бедни. 67-68% живеят в бедност. 50 000 души са свръхбогати и 240 000 водим като някаква средна класа. Много се надявам, че дори богатите в България, които са облагодетелствани по някакъв начин от властта и са минали покрай нея, също да искат промяна. Няма как да оцелеем стратегически с тази икономика, която имаме в момента. Нямаме нито една стока, за която да кажем на европейските и световни пазари, че е пробила, утвърдена. Ние просто допълваме производства и компании, но големите пари остават на друго място, не в България“, коментира проф. Томов.

Проверка по рама

„Управляващите имат един твърд електорат, които ще гласуват при всички положения, те искат да откажат бедните и тези, които искат промяната. Цялата политика до 4 април ще бъде колко е страшно, а те носят отговорност за забавянето на ваксинацията. Бягат от България вече не само високообразованите. Борисов това не го интересува, страх го е от възмездие, а и така им харесва. Те си присвоиха България, те я използват за себе си, трупат гигантски средства.

Така, че централният въпрос е колко ще гласуват. Аз твърдя, че ако гласуват над 45%-50% България ще има не само нов премиер, но и качествено ново правителство“, допълни той.

Целия разговор с проф. Александър Томов гледайте във видеото:

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ