7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Проф. Андрей Пантев: Македонците вече никога няма да бъдат българи, трябва да го приемем

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Като цяло човечеството винаги е търсило начин да се опиянява. Всъщност става въпрос за нещо друго – търсим някакво допълнително усещане за необикновено преживяване и обикновено го получаваме“, това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

Като компесаторен механизъм определи историкът факта, че някои хора въобще не пият, а други пият до безпаметност. Според него няма произведение на изкуството или каквото и да е творение, което да не е било повлияно поне малко от алкохола.

Проф. Андрей Пантев за историята, настоящето и бъдещето

Професорът смята, че трябва да се опияним, за да видим по-добро бъдеще, защото така се раждат идеите, идеологиите, диктатурата: „Изведнъж ти се опияняваш от факта, че друг определя съдбата ти“.

Историкът вярва, че демокрацията е зачената греховно, в лицемерие и гърците мислят за нея, но не мислят за робите, както и в САЩ се получава същото.

Проверка по рама

„Да си демократ вече е пошла дума, но това е така, когато се употребява декларативно, машинално, като извинение за диктатурата“, каза още Андрей Пантев.

„А диктатурата е зачената паралелно с демокрацията и всъщност през цялата история на човечеството демокрация не съществува“, добави той.

Това е така според него, защото има спекулации, има машинации и много престъпления се вършат в името на нещо, дори и демокрацията.

„Идеята, че някой е по-добър от друг, вероятно има своите конкретни основания, но анатомично всички сме едни и същи“, припомни историкът.

„Идентичност се губи, когато е уязвима, когато е слаба, това е тъгата и ерозията на македонските българи. Ние сме ги оставили, добре е да помислим върху тази историческа зависимост. Македонците вече никога няма да бъдат българи. Балканският национализъм е изграден на езикова основа. Нужно е да приемем, че трябва да се разделим с македонците като приятели“, категоричен бе проф. Пантев.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ