14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

Проф. Балтов: 70% от заявилите имунизация не я правят

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Асен Балтов

„Около 70 процента от заявилите желание да се ваксинират срещу Covid-19 не се подлагат на имунизация, стана ясно на седмичния брифинг за борбата срещу разпространението на коронавируса“, коментира директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.

„При заявен списък от 170 души, заявили жалание да бъдат ваксинирани, реално се явяват не повече от 50. Моята молба е да се включат хората, които искат да се ваксинират, а реално те изчакват да мине втора и трета фаза“, каза професор Балтов.

Малко под 86 000 дози ваксина са използвани от началото на кампанията. 24 107 души са получили по две дози. Здравното министерство е финализирало регламента, при който личните лекари ще поставят ваксинационни дози в следващата фаза – възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Само за седмица броят на разболяващите се от Covid-19 се е увеличил с 24 процента. Това все още не е довело до прекален натиск върху болничната система. Най-засегната от новата вълна област остава Кюстендилска, където заболеваемостта над 400 на 100 000 души.

Проверка по рама

Здравните власти отново обявиха готовност за постепенно затягане на ограничителните мерки при средна заболеваемост за страната над 200 на 100 000.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ