20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Проф. Кийтинг: Разочаровани от политиците, шотландците подкрепят национализма

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Чувството за шотландска политическа идентичност се развива през последните 50 години и това доведе до самоуправлението и сега до движението за независимост. Друг фактор е това, че дълго време Шотландия се е управлявала от партия извън нея, партия, за която не е гласувала. И това води до засилваща се подкрепа за национализма. Наблюдава се генерална криза в държавността в цяла Европа, хората са разочаровани от политиците. В Шотландия това приема формата на подкрепа за национализма. И националистическото движение е способно не само да поеме ръководството на страна и да представлява нацията, но и да заеме лявоцентристкото политическо пространство, окупирано преди това от Лейбъристката партия“. Това каза пред БНР политологът от университета на Абърдийн проф. Майкъл Кийтинг. 

Според него това засилва фрагментирането, желанието за повече власт на Шотландия и отчуждаване от Лондон. 

„Макар и в по-малка степен, същото става и в Уелс. Така се стигна до изразяване на политическата воля, когато хората получиха шанс да гласуват за независимост през 2014 година. Тогава 45 процента гласуваха за независимост и оттогава подкрепата за независимостта никога не падала под този процент“.

Супер четвъртък беше този четвъртък в Обединеното кралство, защото в различни негови части се проведоха различни видове избори. В Шотландия и в Уелс гласуваха за парламенти, в Англия – за местни съвети и за кметове. Имаше дори извънреден избор на депутат от северния английски град Хартлипул, в който, откакто е избирателен район от близо 60 години, винаги е печелила Лейбъристката партия. Този път обаче победителят е консерватор и така падна още една тухла от червената стена на сегашния лейбъристки лидер Киър Стармър, който има върху какво да се замисли за бъдещето на партията си. 

Безспорно обаче най-вълнуващи са изборите в Шотландия, защото при убедителна победа на Шотландската национална партия председателката ѝ Никола Стърджън ще поиска официално провеждане на втори референдум за независимост. В шотландския парламент има 129 места и за абсолютно мнозинство на националистите са необходими поне 65. Преброяването на гласовете става по-бавно от обичайното и крайните резултати ще станат известни по-късно. 

„Независимо дали Шотландската национална партия ще има абсолютно мнозинство, или заедно със Зелената партия ще постигнат мнозинство за независимост, което е по-вероятно, те ще поискат нов референдум за независимост и британското правителство ще отговори с „не“. В краткосрочен план британското правителство ще продължава да казва „не“, но в дългосрочен план, ако продължава да отказва, ще трябва да посочи и причина за това. В перспектива продължаващият отказ за референдум в Шотландия ще бъде оскърбление за самия Съюз и ще означава, че консерваторите управляват просто заради мнозинството си в Англия, защото те нямат мнозинство никъде другаде в Обединеното кралство, а само в Англия. И ще започнат да изглеждат по-скоро като Лондонско правителство, отколкото като правителство на съюза на нациите“, допълни проф. Кийтинг в предаването „Събота 150“.

Проверка по рама

На въпрос за бъдещето на Съюза политологът отговори: 

„Трудно е да се определи. Защото всички тези центробежни сили са много мощни както в Северна Ирландия, така и в Шотландия. Засилва се движението за независимост и в Уелс, подкрепяно от проевропейски настроените хора. А в Англия, което е много съществено, се наблюдава до голяма степен безразличие към това дали ще има съюз или не. Социологическо проучване показа, че гласувалите за напускане на ЕС смятат, че независимостта на Шотландия и обединена Ирландия са цената, която си струва да бъде платена за Брекзит. Че излизането от ЕС е по-важно от запазването на съюза. Очевидно британското правителство не е съгласно с тези хора, защото разпадането би било удар по неговия престиж. Не само в периферията има центробежни сили. Има ги и в Англия, имам предвид английския национализъм. Няма лесни решения. Да се остане заедно сега е много проблематично, но пък разпадането е трудно да бъде преглътнато“. 

Интервюто с проф. Майкъл Кийтинг можете да чуете в звуковия файл. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ