8.7 C
София
петък, март 29, 2024

Проф. Рачев: В момента България е по-добрата туристическа дестинация от Турция и Гърция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В момента магистрала „Тракия“ прилича на Цариградско шосе в 8 ч сутринта, което е нормално, тъй като се очертават много хубави празници и е редно да отидеш на гости при братчеда или при баба. Това сподели в сутрешния блок на БНТ климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му положението в Турция и Гърция не е завидно, отбелязвайки, че гръцките власти удължиха противоепидемичните мерки до 14 май, а пък Турция влиза в тежък локдаун.

Намираме се в невероятна политическа криза и чест прави на правителството преди своето оттегляне, че въведе точно тези мерки за влизане в страната на туристи. Имаме ясно разписани правила в този момент и седим по-добре от Турция и Гърция, допълни проф. Рачев и увери, че ни чака нормално и хубаво лято.

От своя страна директорът на Института по оценки и анализи на туризма Румен Драганов посочи, че само този месец очакваме около 400 хил. чуждестранни туристи да посетят страната ни, а за годината – около девет млн.

Според него един PCR тест се равнява на две нощувки у нас, което счита за абсолютно излишно и натоварващо границите ни.

Очаквам съвсем скоро да отпаднат всички тези рестрикции. Това са затруднения, защото дори да имате сертификат, чакате най-малко четири часа на границата, заяви Драганов, давайки пример с Гърция.

Проверка по рама

Той сподели същото мнение като проф. Рачев, че правителството е въвело необходимите мерки, за да може туризмът ни да функционира.

Няма хитър трик, с който да излъжеш хитрия турист. Не съветвам никого да лъже в туризма. Много е важно да бъдем коректни и България е коректна. В Гърция, където съобщаваха как уж всички са ваксинирани, през изминалата седмица доста хора се изпозаразиха с коронавирус, каза още Румен Драганов.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ