13.8 C
София
събота, април 20, 2024

Путин нанесе унизителен шамар на Еврокомисията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Какво, по дяволите, го доведе до тази галера?“ Молиер, разбира се, не е мислил за Жозеп Борел, когато е написал тази известна фраза от „Хитрините на Скапен“, но когато си имате работа с хитрините на Путин, трябва да сте подготвени за нещо подобно, пише френското издание Le Point в материал, цитиран от агенция „Фокус“.

Ръководителят на европейската дипломация не пожела да се вслуша в предупрежденията на Европейския парламент, който го разубеждаваше от визитата му в Москва в толкова деликатен момент. В резултат това се превърна в унижение за върховния представител на ЕС и заместник-ръководителя на Европейската комисия. Борел се надяваше, че ще успее да смекчи позицията на руския си колега Сергей Лавров относно съдбата на затворения опозиционен лидер Алексей Навални.

Напразни усилия … Още по-лошо, по време на разговора им, Москва обяви експулсирането на трима европейски дипломати (германец, швед и поляк) за участие в „незаконни демонстрации“ в подкрепа на Навални на 23 януари в Санкт Петербург.

Шамар в лицето на Европа

Московските злополуки предизвикаха критики в Брюксел. „Преди два дни помолих върховния представител на ЕС за външни работи Жозеп Борел да отложи посещението си в Русия, тъй като той не разполагаше с необходимите инструменти, за да убеди президента Путин да освободи Алексей Навални“, отбелязва лидерът на фракцията „Обнови Европа“ Дачиан Чолош. „Посещението на Борел се оказа дипломатическо фиаско. Той ще трябва да отговаря на въпроси и да обяснява действията си на пленарната сесия на Европейския парламент. Тези събития са шамар за Европа. Трябва да направим всички необходими изводи от това. Очакваме европейската дипломация да работи ефективно и да защитава сериозно нашите общи ценности: зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и правата на човека. Ние имаме инструменти за защита на правата на човека и трябва да ги използваме.“ Жозеп Борел беше напълно объркан. Той не само не успя да накара руските власти да го изслушат по случая Навални, но той също така се застъпи за сътрудничество в по-малко проблемни области, наричайки например руската ваксина Спутник V „добра новина за човечеството“. Това е така, но дали моментът е подходящ за това?

Проверка по рама

Вътрешно напрежение

„Какви идиоти…“ – оплаква се член на комисията по външни работи на Европейския парламент. Факт е, че инцидентът в Москва се случи точно една седмица след ваксина-кризата в Северна Ирландия, където Европейската комисия хвърли истинска атомна бомба под формата на контрол на границата между двете Ирландии, но няколко часа по-късно срамно отмени решението, осъзнавайки сериозните последици от грешката. Неправилно и прибързано бе и решение на кабинета на Урсула фон дер Лайен, чийто първи импулс беше да прехвърли вината върху европейския комисар по търговията Домбровскис. Тази седмица вътрешното напрежение се усещаше ясно в Европейската комисия … Най-любопитното в цялата ситуация е стратегическият обрат на Европейската комисия: вече четири години Брюксел настоява за липсата на физическа граница между двете Ирландии по силата на Споразумението от Белфаст, за защитник на което Европейската комисия винаги се е представяла. Но сега, поради кавгата заради забавянето на ваксините, тя предложи да възстанови контрола, макар и на теория. Борис Джонсън веднага се улови за шанса. Британският премиер действа с минимален риск и може да да извлече ползи пред ЕС по този въпрос.

„Жалко е, че ЕС изразява съмнения относно споразумението от Белфаст и принципите на мирния процес, призовавайки за формиране на граница на остров Ирландия“, каза той в британския парламент. В допълнение грешката при изчисленията на Брюксел събуди привържениците на обединението, които смятат протокола за Северна Ирландия след Брекзит за „неприложим“ … С други думи, европейският комисар Шефчович и британският му колега Майкъл Гоув ще имат трудна среща през следващата седмица. Ситуацията не е лесна за Европейската комисия, тъй като двете споменати дипломатически грешки се наслагват върху противоречието относно липсата на достатъчен брой дози ваксини, поръчани от ЕС. Европейците се оказаха достатъчно разумни? Заслужаваше ли си по-голямата грижа за разширяване на производствените възможности? Европейската комисия разчиташе на появата на първата ваксина в рамките на 18 месеца, но учените бяха по-бързи (завършиха за осем). В същото време създаването на завод за производство на ваксина отнема „от 14 до 17 месеца“, според унгарски дипломат, поддържащ връзки с Русия.

Европа се държи наивно с Великобритания

„Всъщност германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази загриженост относно производствения капацитет още през лятото“, каза източник от Европейската комисия. Комисар Тиери Бретон също повдигна въпроса, но му беше казано, че това е работа на комисаря по здравеопазването Стела Кириакидес, която работи директно с Урсула фон дер Лайен. По предложение на Шпан Ангела Меркел се обърна към Урсула фон дер Лайен, която отговори, че всичко е под контрол. Под контрол … До момента, в който AstraZeneca обяви, че обещаните дози няма да бъдат налични, и Великобритания подписа споразумение три месеца преди ЕС, което ѝ гарантира приоритетни доставки от двата британски завода на компанията (те също са по-ефективни). Трябва да се знае и контекста: миналото лято във върховете на ЕК цареше „определена еуфория“, по думите на очевидец. Европейският план за възстановяване беше приет, което беше значителен пробив по отношение на солидарността в ЕС. Европейската комисия получи задачата да води преговори с фармацевтичните гиганти и тя разшири правомощията си в нестандартната за нея санитарна сфера. ЕС дори не можеше да си представи, че ще подписва споразумение за приоритетно снабдяване с фармацевтична компания. Не без основание: от началото на пандемията той се вижда като защитник на целия свят, а не само на европейците.

Именно Европейската комисия спомогна за провеждането на глобален „ковитон“, за да могат всички страни (включително най-бедните) да получат равен достъп до ваксините и лечението навсякъде да започне от първия ден. Инициативата, наречена Covax, се основава на идеята, че никой не може да бъде в безопасност, докато не се ваксинира цялото население на Земята. Следователно, Европа е поръчала много повече дози, отколкото са ѝ необходими (3 милиарда до края на годината), за да гарантира, че те ще бъдат разпределени на най-бедните ѝ съседи. С други думи, такова похвално отношение на Европейската комисия не позволява подписване на споразумения за приоритетни доставки с фармацевтични компании … Освен това тази опция не е разглеждана в никоя от страните членки, които подкрепят тази стратегия. В същото време британците, напуснали единния пазар, започнаха глобална икономическа конфронтация. Обединеното кралство на първо място! Те не се поколебаха да направят това с щедрата, но наивна Европа.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ