9.9 C
София
петък, март 29, 2024

Републиканците ще разследват причините за пандемията COVID-19

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Републиканците от Камарата на представителите на САЩ започват свое собствено разследване на причините, довели до разпространението на новия коронавирус по света, съобщава американското издание „Вашингтон Поуст“, предаде Фокус.

Членовете на Конгреса настояват за необходимостта от внимателно проучване на версията за изтичане на коронавируса от Института по вирусология в Ухан. Конгресмените изискват федералното правителство на САЩ да разкрие всички данни, с които разполага по този въпрос. Републиканците изпратиха писма с искане за информация до Националния институт по алергични и инфекциозни болести, Държавния департамент и неправителствената организация EcoHealth Alliance, която работи с китайския институт.

В края на март говорителят на външното министерство в Пекин Хуа Чунин заяви, че Световната здравна организация (СЗО) трябва да проучи версиите за изтичане на коронавирус от американската военна лаборатория във Форт Детрик и от подобни институции в други страни. Тя подчерта, че китайското правителство е готово за по-нататъшно сътрудничество със СЗО в рамките на изследванията за произхода на коронавируса.

Докладът на международната мисия на експерти, която пътува до Китай през януари-февруари с цел установяване на произхода на причинителя на COVID-19 бе публикуван през март. В него експертите не стигнаха до еднозначно заключение за произхода на COVID-19.

Веднага след публикуването на доклада САЩ, както и Австралия, Обединеното кралство, Дания, Израел, Канада, Латвия, Литва, Норвегия, Словения, Чехия, Естония, Южна Корея и Япония изразиха „загриженост относно скорошното проучване в Китай, проведено от СЗО“. В изявлението на 14 държави няма пряка критика по отношение на констатациите, но беше отбелязано, че работата на експертите е извършена „със значително закъснение“, без достъп до пълна информация и мостри. Белият дом, коментирайки публикувания доклад, заяви, че докладът не съдържа „критични“ данни и не дава пълно разбиране на проблема.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ