5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

Румен Драганов: Не знаем какво ще стане, но сме в пълна готовност за летния сезон

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ситуацията в туризма в момента може да бъде описана с думата устойчивост, това заяви пред БНТ директорът на Института по оценки и анализи в туризма Румен Драганов.
По думите му малките къщи за гости, семейните хотели, малките корпоративни хотели, балнео, СПА и уелнес туризмът – всичко, което е стъпило на български туризъм, работи на максимални обороти.

Според Румен Драганов основната главна поука за това как върви зимният сезон до момента е в три направления. На първо място са изводите по оценка на миналото – „пълна катастрофа в управлението на предишния министър на туризма, който не можа да създаде единство в бранша и провали туроператорската и агентска дейност и видяхме, че хората не можаха да си получат парите от ваучери, не можа да направи перспектива как да се справя туризмът в криза“.
Що се отнася до сегашното състояние, отбеляза той, има мерки, които сработиха, но те са недостатъчни. Изводът е, че всяко следващо правителство трябва да доплаща, за да не се стигне до фактическа смърт на туризма.

На трето място в края на месец март очакваме да видим отприщването на това, което ще се случи през лятото. Драганов изрази увереност, че предстои силен сезон със силно международно участие. Прогнозата е летният сезон да стартира в средата на юни, като ефектът ще се види в началото на юли, а върхът ще е през месеците август и септември.
От 17 328 легла, които са на разположение, за великденските празници са отворени около 4200, за върха на летния сезон те са около 8600. Зимният сезон върви с около 2000 – 2500 места за настаняване, които работят, поясни директорът на Института по оценки и анализи в туризма.

Проверка по рама

Той отбеляза, че се наблюдава много силен уикендов туризъм, който е засилен и в зимните курорти. Този вид туризъм е от изключително важно значение, защото създава работни места и подобрява местната икономика.
Румен Драганов коментира новоучредената кооперация на екскурзоводите, която, според него, е много сполучлива форма в Централния съвет на трудово-производителните кооперации.

Българският туристически съюз може да възложи на екскурзоводите безплатни беседи по стоте национални туристически обекта. „Става въпрос за 3000 беседи, за които също има осигурени средства от Министерство на икономиката и Министерство на туризма“.

Той допълни, че подобна кооперация е създадена и между аниматорите, както и кооперация за възстановяване на изгорели хижи, и те се появяват, благодарение на пандемията. Драганов беше категоричен, че се отпускат пари при инициативност.
Директорът на Института по оценки и анализи в туризма подчерта, че в момента се обсъждат мерките, които трябва да се предприемат незабавно с новото правителство, за да се възстанови виталността в онези групи и категории, където тя не се забелязва.

„Няма да бъде простено нито на сега управляващите, нито на следващите, ако те доведат до гибел икономически субекти, включително малки хора, които са забравени, изоставени от ситуацията, която е в момента“, категоричен беше той.

Магазин за Акумулатори

В пълна готовност сме за летния сезон, увери Драганов.
„Не знаем какво ще стане, не сме гадатели, но сме в пълна бойна готовност. В момента, в който правителствата на страните от ЕС решат, че мерките във връзка с коронакризата трябва да бъдат премахнати, ние сме готови да действаме.“

Румен Драганов подчерта, че трябва да бъде осигурена сигурност, но че няма да бъдат изисквани ваксинационни паспорти от хората, които искат да почиват у нас.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ