11.7 C
София
петък, март 29, 2024

Русенската болница „Канев“ вече разполага със съвременен артроскоп

ПРОЧЕТИ СЪЩО

УМБАЛ „Канев“ в Русе

Клиниката по ортопедия и травматология на русенската болница „Канев“ вече разполага със съвременен артроскоп в помощ на пациентите с различни ставни заболявания.

След повече от 20-годишна работа старият артроскоп, с който са направени хиляди ортопедични интервенции, вече е негоден за употреба и на негово място в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Канев“ вече работи апарат на световно ниво. В операционната на болницата е постъпил Пламен Петров от Разград, който е един от първите пациенти, дошли в Русе по съвет на лекуващия ги ортопед, за да бъде решен проблемът му с менискуса.

„Безкръвна операция с лазер, лапароскопия, премахване на менискус“.

Ортопедът д-р Цветан Соколов е лекарят, който представя новия артроскоп, който струва 150 000 лева, платени от болницата:

Новият уред позволява чудесна визуализация на конкретната става, в която работим, защото основно правило в артроскопията, е че няма ли добра видимост сме обречени за добри и отлични резултати. Новият апарат ни позволява да работим на високо ниво“.

Проверка по рама

В световен мащаб артроскопии се правят на почти всички стави в крайниците.

В частност в нашата клиника за период от над 30 години основно извършваме артроскопии на колянна, глезенна и раменна става поради изискването за останалите стави за по-специфичен инструментариум – друг вид оптика, с по-малък размер, с друг градус на лещата. Основните ни стави са тези – коляно, рамо и глезен“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ