Свят

Русия предупреди ЕС за възможни контрасанкции

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова Брюксел да се въздържи от въвеждането на нови санкции срещу Русия заради случая „Навални“. Външните министри от Европейския съюз ще обсъждат въпроса на 22 февруари.

По време на седмичния си брифинг Мария Захарова категорично заяви, че ако Европейският съюз въведе нови ограничения срещу Русия, то незабавно ще последват ответни мерки: 

„Абсолютно недопустимо е използването на правата на човека и позоваването на демократичните принципи в качеството на геополитически инструментариум. Това изглежда особено цинично на фона на продължаващото пълно игнориране от страна на Брюксел на въпиющите нарушения на свободата на медиите и правата на рускоезичното население в Прибалтика и в Украйна, на абсолютното игнориране на проблемите в собствените страни“. 

Захарова коментира и изгонването от Русия на трима дипломати от Германия, Швеция и Полша заради участието им в неразрешените от властите протести в подкрепа на Алексей Навални в Москва и Санкт Петербург. Според нея, с действията си те са нарушили Виенската конвенция за дипломатическите отношения. 

„Участието на служители на генералните консулства на Полша и Швеция и на посолството на Германия в акциите на 23 и 31 януари е не само намеса във вътрешните работи на Руската федерация, но и неприкрито и съзнателно неуважение на законите на страната на пребиваване“. 

Проверка по рама

По-рано тази седмица върховният представител на ЕС за външни работи и сигурност Жозеп Борел призова за въвеждане на санкции срещу Русия заради задържането на опозиционния политик Алексей Навални, разкривайки, че блокът ще обсъди бъдещите си стъпки през следващите няколко месеца.

Не пропускай

Back to top button