5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Русия, Турция и Иран призоваха за прекратяване на чуждата намеса в Сирия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С призив за прекратяване на чуждестранната намеса в Сирия днес приключи двудневна среща на представители на Русия, Турция и Иран за съживяване на буксуващите преговори за нова конституция на страната, предаде ДПА.

В съвместна декларация, приета в руския курортен град Сочи, те призоваха Израел, главния враг на Иран, да прекрати нападенията си в Сирия, които според тях са заплаха за регионалната сигурност и стабилност и погазване на международното право.

Израел редовно нанася въздушни удари по цели на територията на раздирания от военен конфликт свой съсед, за да неутрализира иранското военно влияние там, предава БТА.

Тази седмица при израелски ракетен обстрел срещу позиции на сирийските правителствени сили и техни съюзнически милиции, подкрепяни от Иран, загинаха девет души.

Що се отнася до приемането на нова конституция на Сирия, Русия, Иран и Турция заявиха, че работата трябва да се ръководи „от желанието за компромис и конструктивни преговори и без крайни срокове, задавани отвън“. Според тях само тогава всички членове на конституционната комисия биха могли да постигнат съгласие.

Проверка по рама

Конституционната комисия, която е съставена от представители на правителството, опозицията и гражданското общество в Сирия, започна да работи в края на 2019 г. и има за цел да подготви почвата за политическо решение на конфликта. Дотук обаче няма особен напредък.

Айман Асими, говорител на опозиционната делегация, заяви, че консултациите в Сочи са последната възможност комисията да постигне напредък. Същевременно той разкритикува Русия, че не е упражнила достатъчно натиск върху сирийския президент Башар Асад.

Русия и Иран подкрепят Асад и правителството му, а Турция – опозицията. Трите страни са гаранти на така наречения мирен процес от Астана, чието начало е поставено през 2017 г. с цел прекратяване на войната в Сирия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ