12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Ръст на цените на олиото и месото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Има ръст на цените на олиото и месото, съобщи пред БНТ Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

2020 година беше лоша и има поскъпване с 30% на цената на олиото спрямо миналата година. При месото след чумата от нива между 6-7 лв. се премести на 9-9,30 лв. Тези нива са повече от година абсолютно стабилизирани. Друг е въпросът, че към момента и в Европа има свръхпредлагане, заяви Иванов.

Динамика в цените има постоянно. Това не е статична система, която може да бъде фиксирана, но като цяло това е пазарът с най-малка динамика в сравнение с пазара на услугите. За десетгодишен период средностатистическото изменение е около 7-8%, което на фона на нарастване на доходите и нарастване на разходите в бранша, дори е отрицателно, обясни Иванов.

Проблемът при хляба е нарастването на доходите на заетите в бранша и е нормално да има някакво изменение в цената. То е незначително спрямо това, което имат като разходи. Цената на хляба е съвсем нормална, тя е закономерна вследствие на търсене и предлагане. В никакъв случай няма спекула, коментира Владимир Иванов.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ