12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Сачева: Сега трябва да овладеем кризата, за избори е рано

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ние се готвим за победа на изборите и да приемем решението на народа такова, каквото е. Разчитаме на добър резултат и на това, че ще получим мандат на управление. Това заяви в студиото на „Панорама“ по БНТ социалният министър Деница Сачева. На въпроса с кого би се коалирала партия ГЕРБ, тя заяви, че е рано това да се коментира, но със сигурност, винаги са успявали да намерят добрите баланси за политиките на управление.

„Нашият акцент в момента е да овладеем кризата. За изборите е твърде рано да говорим. Фокусираме нашите усилия да овладеем здравната система, ваксинацията, да имаме социално-икономически мерки и да действаме“, заяви Сачева.

Вече трета седмица ние сме на 16-о място по смъртност в Европа, посочи Сачева. В момента нямаме неоползотворени ваксини и предприехме разумен и балансиран подход, допълни министърът.

„Да, ваксините не стигат, но в следващите седмици очакваме доставка на стотици хиляди дози и дори сме готови да започнем четвърта фаза“, отбеляза още тя.

„Много малко бизнеси са затворени, имаме либерални мерки и непрекъснато разширяваме обхвата. Каквато и да било компенсация не може да компенсира реалния подход, но ние имаме симетрия между цели ресурси – най-ниски данъци и най-ниска преразпределителна роля на държавата“, подчерта Сачева

Проверка по рама

„Над 2 млрд. сме дали до момента на сектори като туризъм и транспорт, които са най-засегнати от кризата“, обясни Сачева. По думите ѝ, икономическите мерки ще продължат до края на септември, ако е необходимо, някои от тях биха продължили и до края на пандемията.

Министър Сачева обясни, че таванът по мярката за затворени бизнеси ще се повиши на 300 000, а до момента държавата е подпомогнала с финансови средства над 25 000 компании. Друга промяна, която беше приета днес в парламента, е неплатеният отпуск от 90 календарни дни заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж.

„230 000 души са безработни в момента, със сигурност има хора, които не са регистрирани в бюрата по труда, но нямаме данни за срив“, посочи категорично министърът.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ