5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избира днес патриарх

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сръбският патриарх Ириней почина на 20 ноември 2020 г.

В Белград днес ще се състои заседание на Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква, на което ще бъде избран патриарх след кончината на патриарх Ириней на 20 ноември 2020 г., предаде БТА.

„Война за трона! Сърбия днес ще има нов патриарх“, пише в заглавие вестник „Курир“. Съборът, на който ще се избира патриарх, ще започне днес в 12 часа местно време. Архиереите, разделени на два лагера, се събраха и вчера като последна подготовка преди заседанието. Кандидатите на единия лагер, обединени около бачкия владика Ириней, са Ириней, Порфирие и Йефрем Банялучки, а кандидатите на другия лагер са владиците Йоаникие и Хризостом. Известен шанс има и епископът на Дюселдорф и на цяла Германия Григорие. Възникна спор и около избора на монаха, който да изтегли плика с името на патриарха, съобщава още „Курир“ и посочва, че по правило това трябва да стори най-възрастният архимандрит, който е и игумен. Това задължение ще изпълни отец Матей от манастира Сисевац, чието име бе наложено вчера със скандал от владиците Йоаникие, Юстин и Теодосие, допълва вестникът. Според процедурата първо трябва да бъдат избрани тримата кандидати, които да влязат в окончателния избор на бъдещия патриарх.

Съборът ще се състои в криптата на храма „Свети Сава“, зад чийто олтар е погребано тялото на досегашния патриарх Ириней. Първо ще бъде отслужена света литургия, а след това в 12 часа ще се състои изборът на патриарх. Право на глас имат 39 архиереи, колкото са членовете на Събора. На условието за кандидатите да имат най-малко пет години епархийска служба, отговарят 30 души.

Заседанието ще бъде ръководено от сремския епископ Василие, защото най-възрастният епископ Лаврентие е хоспитализиран.

Съгласно процедурата за избор на патриарх, архиереите избират трима кандидати помежду си, сред които ще бъде направен окончателният избор. Времето за избора не е ограничено. Условие за избора е той да бъде направен от повече от половината от присъстващите владици. След избора на тримата кандидати имената им се поставят в евангелието, от което пликът с името се изтегля от монах от някой манастир, за който има мнение, че е голям духовник, пояснява „Курир“.

Проверка по рама

Културологът Йован Янич очаква изборът да бъде направен още днес, тъй като смята, че владиците вече са решили за кого да гласуват. Според източници на „Курир“ фаворит е бачкият владика Ириней Булович.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ