8 C
София
събота, април 20, 2024

Свирепата зима в САЩ отне живота на 21 души и остави милиони без ток

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Свирепа зима отне живота на 21 души и остави милиони без електрозахранване в централната и южната част на САЩ, където са регистрирани рекордно ниски температури, информират „Гардиън“, „Ройтерс“ и АП.

Най-големи проблеми с електроподаването има в Тексас, където повече от 4 милиона домакинства и фирми са без ток. На други места над 250 000 души също нямат достъп до електрозахранване. 4 милиона души са без ток и в Мексико. Други 250 000 души са без електричество след преминаване на ледена буря в северозападната част на Орегон, пише News.bg.

В Северна Каролина трима души са загинали, след като торнадо удари крайморски град, докато в Тексас четирима души от семейство загинаха при пожар в района на Хюстън, докато се опитваха да се стоплят. Другите смъртни случаи са в Луизиана, Кентъки и Мисури. Причините са от автомобилни катастрофи до отравяне с въглероден моноксид. Бури засегнаха електрическата мрежа и блокираха южни щати, донасяйки обилен снеговалеж и дъжд в Нова Англия и дълбоко на юг, а на места болезнено ниски температури. Има предупреждения за изключително студено време от Канада до Мексико. В Чикаго има 46-сантиметрова снежна покривка, училищата са затворени и занятията се провеждат дистанционно. Сняг има дори и на крайбрежието на Мексиканския залив.

Тежкото метеорологично време заплашва имунизационната програма в борбата с коронавирус. Президентът Джо Байдън заяви, че е възможно да се забавят доставките на ваксини. В Тексас много хора страдат, тъй като много от къщите не са устроени да задържат топлината. В Остин вече нямат 24 часа електрозахранване и в някои къщи температурата е паднала до 1-2 градуса по Целзий. Много хора нямат достъп и до вода след замръзване или пукване на тръби. В някои населени места регистрираха рекордно ниски температури. В Минесота е отчетена температура от -39 градуса по Целзий, а в Южна Дакота падна до -32 градуса по Целзий. Въздушният транспорт също е засегнат. Отменени са повече от 2700 полета. Властите призоваха хората да си останат по домовете.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ