Последни

“Свободна Европа”: Прокурорът срещу Миню Стайков играе в сделки с негови конкуренти

Игра на Богове -Възходът на падението

Прокурор Ангел Кънев, който води разследванията срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, е страна по множество сделки за покупката на поземлени имоти от фирми, свързани с преките конкуренти на Стайков – Антон Щерев и Атанас Петров, контролиращи „Винпром Пещера“, пише “Свободна Европа”.

Това показва справка в Имотния регистър, която потвърждава данните в искането за отвод на Кънев, отправено от обвиняемия собственик на „Винпром Карнобат“ във вторник.

Два дни по-късно спецпрокуратурата обяви, че провежда акция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас във връзка с разследване на „измами със средства от европейски фондове“.

В искането си за отвод на Ангел Кънев, подписано на 30 април, Миню Стайков отправя три твърдения, компрометиращи според него принципа на безпристрастност, каквато прокурорът е длъжен да спазва по закон.

„От Ваши колеги ни бе предоставена информация за изключително близките Ви отношения с Антон Щерев и Атанас Петров, собственици на множество фирми от кръга, наречен „Винпром Пещера“, конкурент на развиваната от обвиняемия Стайков и неговото семейство търговска дейност. Същите лица имат пряк корпоративен и финансов интерес от прилаганата върху обвиняемия Стайков наказателна репресия“, посочва задържаният собственик на „Винпром Карнобат“ в искането си за отвод на Кънев.

По думите му близостта на прокурора с Щерев и Петров „е била материализирана в множество сделки за придобиване на недвижими имоти, които сте осъществили с дружества, намиращи се под контрола на посочените по-горе лица“.

Проверка по рама

От публичните данни в Имотния регистър е видно, че Ангел Кънев е сключил общо четири сделки с „Омега Агро Инвест“ ЕООД – три през 2016 и една през 2017 г. Става въпрос за поземлени имоти в Елхово и Поморие. Дружеството продавач е собственост на „Агрион инвест“ ЕООД, което пък е притежавано от „Орбиас“ ЕООД и „Солатер“ ЕООД. Собственици на последните две фирми са съответно Атанас Петров и Антон Щерев.

Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button