12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Селото с най-много щъркелови гнезда у нас се подготвя да посрещне приятелите си от юг

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В селото с най-много щъркелови гнезда у нас хората вече се подготвят да посрещнат своите приятели от юг. Оглеждат се гнездата и проблемните се ремонтират. За жителите на кърджалийското село Звиница птиците са символ на новото начало и на зараждащия се живот. А когато ятата отлетят обратно, в селото настъпва тъга.

Кметът Ниязи Вели разказва, че когато е бил малък, в Звиница е имало само едно гнездо. Сега те са 70. Станало е така, че до всяка къща има щъркели, почти като домашни любимци.

Щъркелите толкова са свикнали с хората, че непрекъснато са близо до тях.

Птиците са избрали Звиница, защото в района има храна. Селото е известно като житницата на Кърджали с много обработваема земя. Наоколо има и микроязовири. Щъркелите пристигат в първите дни на март. Отначало идват мъжките – те подреждат гнездата, после е ред на женските. Чакаме ги с нетърпение, казва кметът Ниязи Вели. И хората започват да се грижат за тях, особено за малките.

За жителите на село Звиница пристигането на щъркелите е символ на новото начало.

Проверка по рама

В Звиница хора и щъркели живеят заедно пет месеца. В края на лятото, когато и малките птици уверено летят, семействата започват да се събират на ята и да се подготвят за дългия обратен полет към топлите южни страни. Има обаче щъркели, които не успяват да намерят своя партньор и цяло лято остават самотни. Така самотни си тръгват. Това е много тъжно, каза кметът на селото.

Според Ниязи Вели обаче сега не е време за тъга, а за оптимизъм от предстоящата среща с щъркелите от Звиница. Верните приятели от юг.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ