32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Село Полковник Серафимово на протест заради лошото състояние на пътя Смолян – Рудозем

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пътят Смолян-Полковник Серафимово

Жителите на смолянското село Полковник Серафимово готвят протест заради лошото състояние на пътя Смолян – Рудозем. В селото постоянно живеещите са около 200 души. Но проблемното трасе от 15 километра е от селата Чокманово, Габрица и Фатово, където е Дома за възрастни хора.

С писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“, областния управител, до кмета на Община Смолян и подписка, подкрепена от 326 души, жителите на селата настояват за незабавен ремонт на трасето.

Пътят Смолян-Полковник Серафимово      Снимка:Радостина Чернокова

Жители на селата, които ползват пътя с разрушена настилка, коментираха:

Очевидно е за всеки, който е минавал по пътя, че той е в окаяно състояние. През годините са правени безбройни опити за закърпване и трябва да е генерално, планирано, да се поправи, защото пътят е опасен“.

Проверка по рама

„Големият парадокс е, че асфалтовата база се намира на пътя Смолян – Серафимово или Рудозем, ако искате по-дългата дистанция, и там само с добро желание, с инициативност на гражданите, без да се впрягат държавните институции, може да се постигне споразумение и решение за асфалтиране на пътя. След като плащаме винетки и данъци на държавата, имаме право да пътуваме по един нормален път, да не си чупим колите, да посетим историческите местности и да бъдем гости на китното родопско село Полковник Серафимово, както и на прилежащите села –  Габрица и Фатово“.

Пътуваме поне три пъти седмично до града, има хора в нашето село, които работят в града и всеки ден трябва да изминават това разстояние„.

Пътят Смолян-Полковник Серафимово      Снимка: Радостина Чернокова

Село Полковник Серафимово е едно от най-популярните български села в чужбина, защото е домакин на международен фестивал:

„От цял свят пристигат хора. Там се провежда фестивал, който се нарича „Ливади в планината“ и се организира от семейство англичани. 9 поредни години този фестивал събира все повече и повече посетители, достига до 4 хиляди. Хората, които пристигат са очаровани от това село, още с пристигането си правят заявка за посещение през следващата година“, допълни Радка Тунева.

Георги Дичев е собственик на къща за гости в село Полковник Серафимово:

Магазин за Акумулатори

„Оплакванията на туристите са нормални. Не знам дали това може да се нарече път, защото асфалтът, който е останал на това място е много малко. Не става с кърпежи, а да се направи отново пътят“.

Пътят Смолян-Полковник Серафимово

От името на жителите и гостите на селата Полковник Серафимово, Фатово и Габрица споделяме нашето възмущение от ужасното състояние на пътя между град Смолян и селата ни„, се казва в писмото от Сдружение за устойчиво развитие на село Полковник Серафимово. Протестната подписка е направена още през 2017 г. и е изпратена в Пътната агенция. Отговорът тогава от АПИ-София, Дирекция „Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури“, е че през 2018 г. е планирана обществена поръчка за изработване на проект за основен ремонт на пътя Рудозем – Смолян. „Три години по-късно все още не е решен проблемът с пътя, който е в още по-окаяно състояние. Нямаме информация какво се случи с планираната обществена поръчка и проектирането на обекта“.

Аз реших да оглавя всички тези протестни действия и активността на  хората, защото с общи усили се надявам да постигнем нещо. И като председател на Сдружение за устойчиво развитие на село Полковник Серафимово, което е неправителствена организация, поех инициативата и направихме общо писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на регионалното развитие и Областното пътно управление“, каза Радка Тунева.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ