20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Скандал с поредния апетитен имот

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Предложението за промяната на ПУП-а на терена на бившия завод на Кока-Кола в Пловдив отново ще влезе за гласуване в Общинския съвет. Това се случва, след като областният управител Дани Каназирева върна за ново разглеждане решението, прието от местния парламент. Новият подробен устройствен план на терена с големина 48 дка, бе приет на последната сесия с 23 гласа „за”, 5 ”против” и 14 „въздържали се”, припомня Trafficnews. С приемането му това позволяваше на собственика на имота, заключен между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Шести септември“, да вдигне 170 000 кв.м РЗП. Собственик на парцела е „Олимпия Парк Инвест” ЕООД, чийто капитал е еднолична собственост на бизнесменът Ангел Куков.

След решението на местния парламент обаче областният управител върна решението, тъй като смята, че е незаконосъобразно в частта за одобрените устройствени показатели. В мотивите си Каназирева изтъкна, че гласувания ПУП се предвижда Кинт 4,0, докато коефициентът там е Кинт 2,5 по Общия устройствен план. Отделно плътността на застрояване е вдигната от 50% на 70% за терена, което също противоречи на нормативната уредба. Височината пък е до 50 метра!

Въпреки скандала и общественото недоволство срещу поредното застрояване и извисяване на мастодонт в Пловдив, ресорният зам.-кмет арх. Невена Балчева, не е предприела никакви промени по предложението. С други думи тя се надява общинарите да го приемат и той да влезе в сила. Оправданията на зам.-кмета по устройство на територията са, че проектът е минал през ЕСУТ, с което на практика си избърсва ръцете. От гръмването на скандала, до този момент тя не е взела отношение като специалист и политическа фигура, каквато е несъмнено е един заместник-кмет.

За разлика например от Тодор Чонов, който е външен за областта, която ръководи, арх. Балчева е дългогодишен експерт за ресора, за който отговаря. Видно е, че според действащия Общ устройствен план параметрите на новия ПУП не отговарят на него, което е грубо закононарушение. Странно изглежда как арх. Балчева би пропуснала подобна грешка, предвид огромния ѝ опит.

От друга страна арх. Балчева с предлагането на новия ПУП на бившия завод в индустриалната зона погазва дългогодишния труд за изготвянето на нов Общ устройствен в Пловдив, в който тя трябва да е двигател.

Проверка по рама

Видно от новия проект на ОУП теренът попада в Смесено-функционална зона 2. В него устройствените показатели са далеч по-занижени от предлагания нов ПУП. Височина до 25 метра, застрояване до 50% и Кинт 3.0.

С други думи зам.-кметът по устройство на територията използва безвремието до приемането на новия Общ устройствен план, който би блокирал подобно грандоманско строителство. Въпросът е в чий интерес го прави? Със сигурност не и от гледна точка на обществения интерес, така че отговорът трябва да се търси другаде. Ако този ПУП влезе в сила сега, то това ще окуражи да се пипнат и на други места в града плановете преди новия ОУП да влезе в сила, а явно арх. Балчева не се притеснява от това.

Хипотезите за решаването на спора са три. Първата е ветото на Каназирева да бъде бутнато от местния парламент, като то събере 26 гласа „За”. Тогава решението ще влезе в сила в сегашния му вид, а областният управител може да сезира Административния съд в Пловдив, който да реши спора.

При втората – вносителят на първото предложение – зам.-кметът арх. Балчева може да предложи на микрофон на сесията решението да бъде съобразено със забележките на областния управител. При такъв случай устройствените показатели ще се намалят до 2,5 Кинт и 50% застрояване, а ПУП-ът ще бъде приет.

Дори, ако предложението не събере 26 гласа „за”, но се гласува без корекции от страна на арх. Балчева, то отново в сила е първото гласувано предложение и Каназирева може да сезира Административния съд.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ