18.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Слави Трифонов: Борисов пак лъже, милионите ги няма за нищо

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Председателят на политическа партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов обвини приемиера в оставка Бойко Борисов в разпространение на лъжи относно цената на парламентарните избори. Трифонов изчисли, че Борисов тиражира в медиите суми, които не отговарят на истината и обвини, че националните телевизии дори не си правят труда да опровергаят информацията, спрягана от лидера на ГЕРБ, след като са я разнесли.

Ето какво пише Трифонов:

В събота по фейсбук канала “Севда ТВ” бившият министър-председател Бойко Борисов каза, че последните избори са стрували на държавата 150 милиона лева. А новите избори през юли щели да струват още 100 милиона лева. Всъщност, още на 4 април, в деня на изборите, Борисов заяви следното: “Това са най-скъпите избори. Близо 50 милиона лева сме дали за машините. Над 150 милиона лева според мен ще излязат изборите и ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 милиона лева, вместо да отиват за хората, за повишаване на доходите, пенсиите, това е негово право.”

Какви са фактите? За машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. Това е лъжа. В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко – устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите.

Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев.

Да видим и колко са стрували изборите на 4 април. Бившият министър-председател твърди, че те са стрували 150 милиона лева. Цената на изборите, приета от Министерски съвет е 65,6 милиона лева. Към тях се добавят и 36 милиона лева за закупуване на машините. Така цялата сума за организирането на вота всъщност е 101 649 500 лв.

Проверка по рама

Тук разликата между реалността и това, което хвърля Борисов в пространството, е над 48 милиона лева. А 48 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 48 милиона лева могат да бъдат закупени три медицински хеликоптера!

Разбира се, до момента нито една от трите национални телевизии не е опровергала лъжите на Борисов. Дори обратното. В събота bTV стана съучастник в лъжите и манипулациите на лидера на ГЕРБ. В новините си телевизията имаше специален материал за това колко струват изборите. А водещата Виктория Петрова каза следното: “Въпреки че последните ни избори струват рекордно много средства, за извънредните на 11 юли ще платим още повече.”

Това, разбира се, е тотална лъжа. Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април. Основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори. Няма да бъде повторен! И това е нещо елементарно, което новинарите на bTV би трябвало да знаят. Ако не го знаят, е тотален непрофесионализъм, а ако го знаят – значи съучастват в предизборните лъжи и манипулации на лидера на ГЕРБ.

Отстояването на демокрацията и гражданските права изисква средства, уважаеми бивши колеги от bTV. Но пък ако толкова много сте се загрижили за държавните пари, знаете ли че редица изследвания и доклади сочат как в България годишно се крадат над 10 милиарда лева от парите на данъкоплатците? Знаете ли колко медицински хеликоптери са това? Хайде, направете материал.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ