16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

След задържане: Душене с плик и ритници в главата в сградата на СДВР !

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Полицаи пускаха ток по тялото ми, твърди един от задържаните

Нa 2 aвгуcт върху П. Т. и C. И. e упрaжнeн пoбoй, извършeн oт cлужитeли нa CДВР в сградата на дирекцията. Двeтe лицa ca привикaни зa уcтaнoвявaнe нa aдрec, се кaзвa в cигнaл зa извършeнo пoлицeйcкo нacилиe, пoдaдeн дo caйтa iNеws, съобщава Факти.

На 2 август около 16.15 часа П. Т. и С. И. се явяват доброволно в сградата на столичната дирекция на вътрешните работи. Отвежда ги техният адвокат, който е категоричен, че и двамата му „подопечни“ към този момент видимо са здрави. Посрещат ги служители от направления „Издирване“ и „МПС“. Двамата души са са качени на четвъртия етаж и са настанени в отделни стаи. Още с влизането им обаче спрямо тях е оказано физическо насилие, разказва пред репортер един от потърпевшите.

„Ръцете ми бяха вързани с белезници отзад на гърба, бях принуден да седна на стол. Един от полицаите извади машинка със стърчащи кабели и манивела, друг ми сложи здрав найлонов плик на главата и започна да ме души“, твърди П. Т. По-късно, в едно от медицинските свидетелства, които пострадалият получава, въпросният уред е наречен „ръчен индуктор за ток“.

„Най-странното е, че те не искаха някакво признание, нито ме питаха нещо, направо започнаха да мъченията“, казва пострадалият.

„Закачиха ми жиците за пръстите на двете ръце и чрез завъртане на манивелата започнаха да пускат ток по тялото ми. От болката се отблъснах и се изхвърлих напред от стола, като паднах на земята“, добавя още той.

Ударите и ритниците – предимно в главата, а също душенето, не спират и докато е на пода. Вследствие на което П. Т. Казва, че за кратко е изгубил съзнание.

Проверка по рама

П.Т споделя и че е за кратко е загубил създание заради непрестанните ритници и удари, които получава в главата. По негови думи е бил и душен с плик.

По-късно е изправен, като му свалят плика от главата, но продължават да му пускат ток, а един от мъчителите заснема с телефона си издевателствата. „Ще пускаш ли отново жалби срещу нас?“, пита го той.

Полицейското насилие продължава с влаченето на П.Т. на колене по пода на цялата стая. От силните удари получава остро главоболие и световъртеж.

Според П. Т., при поисканата медицинска помощ, той е откаран в болницата на МВР, където без да се обработят раните му или да му бъде оказана каквато и да е помощ, му се издават редица удостоверения от лекар. Част от тях обаче изчезват пред очите му, унищожени от „токопускача“, който е сред придружаващите го в автомобила, който го е откарал до МВР болница. „Никога няма да забравя това лице“, категоричен е П. Т., който дори цитира номерата на служебния автомобил, с който е превозван.

„След това ме закараха в ареста на 4-то Районно – в сградата на СДВР липсва арест“, пояснява П. Т. В ареста обаче болките се изострят и той започва да повръща. Това принуждава полицаите от районното да извикат „Спешна помощ“ и по преценка на екипа медици той е откаран в „Пирогов“ поради съмнение за „комоцио“, става ясно още от думите му.

В болницата П. Т. е прегледан в кабинети №№ 111, 130 и 126, направени са му рентгенови снимки, изследвания и общи прегледи. В медицинските документи са установени множество травми, хематоми и охлузвания, както и кръвонасядане в областта на лявото око.

Магазин за Акумулатори

По-късно на 10 август, когато съдът постановява медицински преглед след оплакването на П. Т., той е прегледан и в Отделение „Съдебно-медицинска експертиза“ при ВМА, където е освидетелстван от съдебен лекар.

Въпреки изминалата седмица от побоя до прегледа, в болницата са констатирани множество телесни увреждания по цялото тяло, които реализират медико-биологичния признак „временно разстройство на здравето, неопасно за живота“. Според заключението на освидетелствуващия „констатираните наранявания се дължат на действието на твърди тъпи предмети и причиняването им добре може да се обясни по време и начин със съобщеното от пострадалия“. Издадено е СМУ № Ж-53/10.08.2018 г., с което iNews разполага.

На втория потърпевш от полицейския произвол – лице с инициали С. И., също били поставени белезници на ръцете, вързани зад гърба му. В стаята, в която го вкарали, имало трима мъже, които още от вратата започнали да го ритат, блъскат и да му нанасят удари по цялото тяло.

По негови думи служителите на реда му разпореждат да падне на колене и след като той отказва, ударите продължават върху него не спират.

Повалят го на земята, където продължават да го бият и ритат по цялото тяло, твърди С. И. Той вижда как един от мъжете взема чадър и му нанася силен удар с дръжката по главата в областта на тила. Според твърденията на С. И. ударът е толкова силен, че дръжката се чупи. Той казва, че е изпитал силна болка и е загубил съзнание, докато паралелно раната обилно кървяла. Това, според него, наложило да бъде извикан екип от медицинския институт на МВР. Лекарят преценил, че състоянието на пациента е тежко и препоръчал да бъде откаран за преглед в болницата. Там му е направен общ преглед, включително и скенер, проведена консултация с невролог, казва С. И.

Той също е прегледан седмица по късно и в Отделение „Съдебно-медицинска

експертиза“ при ВМА, където е освидетелстван от съдебен лекар. При прегледа са констатирани множество телесни увреждания по цялото тяло, като травмата в областта на главата е причинила „временно разстройство на здравето, неопасно за живота“, а останалите травматични увреждания са с характер да причинят „болка и страдание“. Според заключението на освидетелствуващия констатираните наранявания се дължат на действието на твърди тъпи предмети и причиняването им добре може да се обясни по време и начин със съобщеното от пострадалия.

Издадено е СМУ № Ж-54/10.08.2018 г., с което iNews също разполага.

Адвокатът на двамата пострадали е пуснал редица жалби по случая: до Главната и до Районна прокуратури, до МВР, до Комисията за контрол на СРС, до Хелзинския комитет и дори до омбудсмана Мая Манолова.

„Вече няколко месеца няма никакъв резултат“, твърди защитникът на потърпевшите, като подчертава, че именно заради изчакването на отговор се обръщат към медия с толкова закъснение.

Във връзка с така постъпилия сигнал iNews изпрати до МВР въпроси, с които да се уточни призовавани ли са П. Т. И С. И. в СДВР на посочената дата, разпитвани ли са, посещавали ли са МВР болница, задържан ли е бил с ареста на 4-то РУ П.Т. и т.н. В рамките на две седмици отговори не бяха получени.

П. Т. е осъждал Прокуратурата на Република България за неправомерно задържане под стража в рамките на 3 месеца за време, през което срещу него е текло досъдебно производство. След което той наистина е получил обвинение и е бил осъден за извършено от него престъпление. Но въпреки това Софийски градски съд, с решение от 09.04.2014 г. П. Т. е получил Изпълнителен лист, вследствие на който да му бъде изплатено обезщетение в размер на 3000 лева плюс законна лихва за причинени неимуществени вреди.

източник

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ