7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Словакия блокира покупката на руски ваксини

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Словакия се отказа от план да преговаря с Русия за закупуване на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“, след като партия от управляващата коалиция наложи вето на закупуването на продукт, който не е регистриран от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви премиерът Игор Матович, пише „Ройтерс”.

Матович подкрепяше закупуването на ваксината и заяви тази седмица, че тя е много добра и показва висока ефективност. Но снощи той каза на пресконференция, че партия „За люди“ („За хората“), която е партньор в управляващата коалиция, е отхвърлила резолюция, предлагаща използване на ваксината с национално, а не европейско разрешение.

Телевизия TA3 цитира изказване на лидерката на партията Вероника Ремисова, която заяви, че настоява Словакия да се придържа към правилата, изискващи Европейската агенция по лекарствата да разреши употребата на руската ваксина и тя не трябва да се използва преди това. Миналата седмица агенцията съобщи, че Русия не е подала искане за регистрация на ваксината в ЕС. „Спутник V“ е била регистрирана в близо 30 страни. Досега единствената европейска страна, одобрила употребата ѝ, е Унгария.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ