Последни

Словакия купи 17 нови радари от IAI ELTA

Израел и Словакия подписаха споразумение за доставката на 17 нови триизмерни (3D) радари със среден, близък и много близък обсег за нуждите на военновъздушните сили. Сделката е на стойност около €148 млн., а радарите ще бъдат произведени и доставени от израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) и нейната дъщерна ЕLTA Systems.

С новите мобилни радари Словакия ще замени 24 стари съветски радара. По този начин словашката армия ще осигури денонощно наблюдение, контрол на въздушното движение (ATC) и непрекъсната опозната картина на въздушната обстановка (ASP) над държавата в рамките на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS).

В началото на януари т.г. правителството на Словакия обяви, че е одобрило препоръката на Министерството на отбраната за закупуването на 17 радарни системи, произведени от IAI и дъщерната ѝ ELTA Systems. Споразумението, за което преговаря Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към Министерството на отбраната на Израел, включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.

Търгът бе проведен на принципа “държава-към-държава” (G2G). Израелската оферта беше предпочетена от властите в Словакия пред тези на Франция и Великобритания, които също достигнаха до финала на процедурата. Според словашкото МО офертата на Израел е най-изгодна на база “най-добра цена” и “пълно покритие на всички технически и оперативни изисквания на словашките въоръжени сили”. Израел бе и единствената държава във финалния списък, чиято оферта отговаряше на определения от Словакия бюджет за проекта от €155 млн.

Основният MMR радар на ЕLTA Systems, част от Israel Aerospace Industries (IAI), e доказан в реални бойни действия и има голям оперативен опит в Израел и по света. Словакия е третата държава-член на НАТО в Източна Европа след Чехия и Унгария , която избира израелските радарни системи и технологии на ЕLTA Systems. Радарът засича въздушни заплахи, класифицира ги, изчислява степента на опасност и предоставя основна информация, която позволява на системите да неутрализират множество заплахи едновременно.

Проверка по рама

Израелският министър на отбраната, Бени Ганц, коментира: “Днес достигнахме до много важен етап в засилващото се сътрудничество между отбранителните индустрии на Израел и Словакия. Новото споразумение предоставя на Словакия висококачествени, усъвършенствани системи за поддържане на националната сигурност на страната, като същевременно подкрепя отбранителните индустрии и създава много нови работни места в Израел и Словакия. Бих искал да благодаря на моя приятел, словашкия министър на отбраната Ярослав Над, че подкрепи това споразумение и се довери на „синьо-бялата“ (израелската) индустрия. “

Словашкият министър на отбраната, Ярослав Над, заяви: “Искам да изразя своята признателност към израелските представители за това, че предприеха истински прагматичен подход към преговорите за доставката на новите 3D радари за словашките военновъздушни сили. Проведените експертни дискусии винаги бяха на много високо ниво и това доведе до сключването на окончателното споразумение между двете страни. В същото време високо ценя положителното въздействие на това сътрудничество върху двустранните отношения в сферата на отбраната и сигурността. Вярвам, че сега имаме солидна основа за последващо сътрудничество. “

Ръководителят на Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната към Министерството на отбраната на Израел, бриг.ген. (о.з.) Яир Кулас, каза: “Отношенията между Израел и Словакия в сферата на отбраната днес се издигнаха на ново ниво, а подписването на споразумението за доставката на радарите ще има значителен ефект и за двете страни. Благодарим на правителството на Словакия, че се довери на Министерството на отбраната и на изключителната ни отбранителна индустрия. Очакваме по-нататъшно сътрудничество както в отбраната, така и в гражданската сфера.”

Вицепрезидентът на IAI и изпълнителен директор на ELTA, Йоав Тургеман, заяви: “Подписването на днешното споразумение със Словакия означава сериозно сътрудничество между нашите две страни. IAI ще предостави на Словакия радарни системи и усъвършенствани технологии за противовъздушна отбрана, като около 150 от тях са продадени на различни държави. Освен това, ще си сътрудничим със словашката индустрия и местната икономика, като съвместно разработваме радарите. IAI е горда, че предоставя на Словакия тази модерна технология и е важна част от европейските решения за противовъздушна отбрана, включително подкрепа и интеграция в дейностите на НАТО. “

Израелската държавна компания IAI заяви интерес за участие в предстоящия търг за придобиване на нови наземни радари за българските военновъздушни сили (ВВС) с ново поколение многосензорен, многофункционален радар MS-MMR, произвеждан от дъщерното ѝ подразделение ELTA Systems. Новите 3D радари трябва да бъдат въведени в експлоатация с приемането на въоръжение на първите осем изтребителя F-16 Block 70, които България вече закупи от САЩ. Българската държава има намерение да придобие общо 7 нови радари, като 5 от тях трябва да се с далечен обсег на действие, а останалите 2 – със среден обсег.

Магазин за Акумулатори

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button