8.7 C
София
петък, март 29, 2024

Служебен кабинет за Гергьовден, избори на 4 юли

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След днешното решение на Националния съвет на БСП да върне веднага мандата, животът на 45-ото Народно събрание приключи, пише Епицентър.бг.

Неговият последен работен ден бе на велики четвъртък, когато малко преди полунощ успя да гласува изключиттелно спорни промени в Изборния кодекс.

Както президентът Радев вече обяви, на 5 май в 11.30 часа той ще покани лидера на третата политическа сила Корнелия Нинова, за да ѝ връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет. В същия миг Нинова, в изпълнение решението на НС на БСП, ще върне мандата с мотива, че няма необходимата подкрепа в този парламент.

С това конституционната процедура се изчерпва и мандатът на 45-ото Народно събрание приключва.

В същия ден държавният глава трябва да издаде два указа.

Единият е за разпускане на парламента и за насрочванне датата на предсрочните парламентарни избори. Конституцията изрично упоменава, че в този случай изборите не могат да бъдат по-късно от 5 юли, заяви за Епицентър.бг бившият конституционен съдия Георги Марков. Така единствената възможна дата за предсрочния вот е 4 юли.

Проверка по рама

Вторият указ на Радев трябва да бъде за назначаване на служебен кабинет. Това пък означава, че на Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ