32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Собствениците на ценни имоти се осъзнават

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Проблемите с къщите паметници на културата не датират от вчера и са до болка познати на обществеността. Основният проблем е липсата на пари. От една страна законът казва, че стопанисването е изцяло задължение на собствениците, а от друга – собствениците предлагат да се въведат добрите практики в редица западни държави, в които се прилагат програми за съфинансиране. Все още сме далеч от реално решение на проблема, но светлина в дъното на тунела има. „Все повече собственици или нови на такива исторически сгради осъзнават своето задължение да ги съхраняват в оригинален вид в полза на обществото. Налице са вече десетки ярки примери за това, че добрата воля води до прекрасни резултати. Сред тях са къщата на ген. Перниклийски, която беше в ужасяващо състояние. Беше загубила автентичността си след бомбардировки, с много проблеми, днес е образец как изкуството на реставрацията може да съживи такива знакови обекти. Къщи из цяла София, включително на метростанция „Патриарх Евтимий“ – Вестибюла. Останали са няколко знакови случая в София и ние ще направим всичко възможно съгласно закона, за да може да гарантираме тяхното опазване в интерес на обществото“, каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов, цитиран от БНТ.

Две са причините, поради които се рушат въпросните ценни къщи. Първата е, че става дума за собственици, които не са „вразумили през годините и продължават да си представят, напълно грешен според нас сценарии, при които ще се преборят с обществото и ще ликвидират старините“, обяснява Чобанов. Втората причина е, че законодателството е сравнително слабо в тази си част. „Като започнем от 90-те години на миналия век с решение на Конституционния съд, когато паднаха от стария закон текстове, минем през други решения, има сериозни законови проблеми. Единственият начин да бъдат адресирани е да ремонтираме тези текстове“, допълни заместник-кметът.

До момента десетки глоби са наложени на стойност стотици хиляди левове. Голяма част от тях са потвърдени в съда, макар и частично някои. „Глобяването не е достатъчно. То е един елемент от по-комплексна картина, в която голямата цел не е глобяването. Това е просто опит да насочим собствениците във вярната посока, да ги вразумим, да им покажем отношението на институциите към дадения случай. Глобяването е спомагателен инструмент. Основният въпрос е реставрацията на тези сгради в оригинален вид, на духа, на паметта на знакови личности, събития“, уточнява Чобанов.

Относно къщата на Гешов, общината ще настоява за възстановяване на имота в оригинален вид, независимо дали от този или друг собственик. Тъй като сегашният собственик не желае да предприеме тези действия, общината ще извърши укрепителни дейности – истински, а не имитативни. Мрежите, които са сложени в момента, те само предпазват минаващите да не пострадат. Укрепителните дейности са едната част, а другата – да бъде спасена сградата. „Има експертиза, която показва, че мрежите вместо да помагат на къщата, я разрушават допълнително, тъй като техният натиск върху и без това компрометираната структура, ускорява процеса на разрушаване. Поради това ние изготвяме в момента в тясно сътрудничество с Националния институт за недвижимо културно наследство специален проект за укрепване със стоманени елементи, както това се прави по света. С временен покрив, също стоманен, който проект ще гарантира, че старината ще дочака цялостната реставрация“, допълни заместник-кметът на София.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ