20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Спомняме си за великия Трифон Иванов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На днешната дата се навършват 5 години от кончината на един от най-сърцатите български футболисти в историята – Трифон Иванов. Само на 50 години бившият капитан на България си отиде внезапно от този свят през 2016 г., отбелязват колегите от Гонг.

Защитникът на златния ни отбор от 90-те години бе един от големите лидери на онази група играчи, донесли и световна слава на българския футбол. Играл за Етър, ЦСКА, Бетис, Рапид и Аустрия (Виена) и други отбори.

Има 76 мача за България, като най-паметните са на Мондиал 1994 и Евро 1996. Именно той вкара и гола, който класира националния ни отбор за Световното първенство във Франция през 1998 г. – за 1:0 над Русия в незабравим мач.

На неговото погребение преди четири години дойдоха всички до един герои от САЩ `94 и треньорът на най-успешния футболен отбор на България Димитър Пенев.

В памет на Трифон Иванов Община Велико Търново ежегодно връчва награда на млад футболист от школата на „Етър“, а новият футболен терен до Спортно училище „Георги Живков“ вече носи името на екскапитана на националния тим на България.

Проверка по рама

Награда „Лъвско сърце-Трифон Иванов“ пък се връчва ежегодно на най-сърцатия футболист в българското първенство.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ