Последни

Стив Ханке: В България корупцията е толкова голяма, че тя е лесна мишена

Това заяви пред bTV Стив Ханке, икономист и професор по приложна икономика от университета “Джон Хопкинс” в САЩ. Коментарът му е по повод безпрецедентните по размер санкции върху трима български граждани по закона “Магнитски”.

“Неправителствените организации действат почти като ловци на глави. Събират информация, която представят под формата на доклад на Министерството на финансите два пъти в годината. Те са дълги 100 страници и се оценяват по доста технократски начин. Отнема време. Тогава се отсъжда”, посочи Ханке.

По думите му финансовото министерство отвъд океана няма да предостави доказателства, за каквито настояват както от ДПС, така и от ГЕРБ, например. Такава практика няма. Ханке обаче увери – обявената информация е подробна, а Министерството на финансите е уверено в казаното и има готовност да защити тези твърдения в съда, ако се наложи.

“Министерството никога не е губило дело. Ако такова се заведе, вероятността да бъде загубено е 100%”, посочи още Ханке.

Той обясни, че над 60% от всички международни транзакции използват щатски долари и минават през Ню Йорк, както и трите големи банки. В този смисъл според закона “Магнитски” и санкциите, на наказаните лица се забранява достъпа до щатския долар. Това ги ограничава.

“В България едно голямо предприятие няма да работи със санкционираните лица. Ако го направи, има опасност и тези предприятия да бъдат санкционирани. Може всички тези фирми да бъдат затворени”, обясни Ханке.

Проверка по рама

Той заяви, че репутационните щети върху страната ни ще са най-големи.

Ханке коментира и пандемията, чието овладяване е гордост за предишните управляващи. Икономисът тобаче е категоричен – епидемията от COVID-19 е пълна катастрофа за България, а правителството е пропиляло времето си при пълната вълна с насочване на вниманието към въпроси като влизането в чакалнята на Еврозоната.

ФрогНюз

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button