17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Столична община: Спрян е токът към шахтата, където нелепо загина 16-годишно момче

ПРОЧЕТИ СЪЩО
Шахтата, където нелепо загина 16 годишно момче в столицата преди дни, е обезопасена, като токът е спрян, който се подава към съседните обекти до мястото на инцидента – това е последната информация от пресцентъра на Столична община, с която разполагаме“, това съобщи в „Преди всички“ репортерът на „Хоризонт“ Ева Стоянова, която е на мястото на инцидента:

„Тук има поставени много цветя, където загина момчета, но иначе тук има отново много преминаващи хора.
Кметът на район „Триадица“ беше потърсен за коментар, но засега той каза, че ще изчака проверката на прокуратурата по случая.

Да припомним, че семейството на загиналото момче са в готовност да излязат на протест.“ Това каза още Евелина Стоянова.
Очакват се резултати от проверката на Столична община по случая. За „Хоризонт“ проф. Иван Миленов, инженер във ВТУ „Тодор Каблешков“ заяви, че в случая има нарушения на всички нормативни документи по електрозахранването:

Проверка по рама

„Това е предпоставка да се случаят нещастия, дори и по-големи. Отговорността кой носи, трябва следствието за установи. Но тук според мен отговорността е на няколко души, защото има редица нарушения – за обектите, дали са законни, кой е разписал разрешителните им, това значи, че този, който е подписал разрешителните е или некомпетентен или подкупен – как не може да се контролират нещата? Това са някакви оправдания сега, които се чуват в общественото пространство“, това заяви още в „Преди всички“ проф.Миленов.
Очевидно става дума за престъпна небрежност. При толкова данни, че от 2016 година са сключените договорите за петте обекта, значи става дума много нарушения, всеки който си е поставил подписа, трябва да понесе отговорност“, коментира темата в „Преди всички“ Николай Николов, общински съветник от БСП, член на Комисията по архитектура и градоустройство:

Три са отговорниците: едното е архитектура и градоустройство, което дава схемите за разполагането на търговските обекти, второто е районното кметство, което упражнява контрола, третото е Столичният инспекторат, който е трябвало види, че по мантинелата са обвити кабели с ток.
Столичният инспекторат има 300 души персонал и той трябва да извършва този контрол. В Комисията по архитектура и градоустройство не сме разглеждали досега такива сигнали. Имаме регистър на търговските обекти, но не и данни за нерегламентираните обекти.

Днес на заседание на Комисията ще поставим тези въпроси на главния архитект. За нас е важно да имаме информация за всички оголени кабели, за висящи кабели по дървета, за други необезопасени шахти, всички тези сигнали, които хората подават, трябва да се вземат под внимание веднага. Не може от години да има работещи обекти, които са в нарушение. Столичният инспекторат трябва да направи веднага проверка и за други такива случаи, също и районните кметства да си проверят обектите“, това заяви още общинският съветник. 

Магазин за Акумулатори

Още по темата в звуковите файлове.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ