13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Стоянова: Хората в неплатен отпуск да внимават за здравните си права

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права, предупреди председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. На второ четене комисията прие редица законови промени, свързани с извънредното положение. Една от тях е, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни заради ограниченията ще бъде признаван за трудов стаж.

На пората, които в момента са в неплатен отпуск заради пандемията или предстои да излязат в такъв, ще им се зачитат 90 дни трудов стаж, следователно и осигуряване за пенсия, само че то ще бъде на минималната работна заплата, а не на реалната, получавана по време на работа, обясни председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова: 

„Ако здравните вноски не са плащани само три месеца, здравните права се запазват, но ако има само още един месец три години назад, за който не е направена вноска, правата се губят“. 

При омбудсмана Диана Ковачева постъпват сигнали от медици, които работят на първа линия и получават допълнително материално стимулиране, но имат запори върху банковите си сметки. Практически те не могат да използват допълнителните си пари. Без възможност за запор обаче са парите на служителите в неплатен отпуск по схемата „Запази ме“ и тази законова уредба ще важи до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ