България

Студенти от Софийския университет участваха в престижно състезание по международна търговска медиация

Софийски университет

От 5 до 11 февруари 2021 г. се проведе 16-ото издание на най-голямото в света и престижно състезание по международна търговска медиация – това на Международната търговска камара в Париж – ICC International Commercial Mediation Competition. За първа година състезанието се проведе онлайн. В него участваха 48 отбора от 39 държави. България беше представена на форума за поредна година от отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева, студенти от Юридическия факултет. Техният треньор беше адв. Дима Александрова.

Медиацията е алтернативен начин за решаване на спорове като в него страните отиват доброволно и целта е да не се използват толкова правни аргументи, колкото те да успеят да си решат спора по някакъв алтернативен начин, каза в предаването „По първи петли“ Даяна Зашева: 

Често идват собственици на компании заедно със свои адвокати и целта е да видят взаимни интереси помежду си, да разберат защо са стигнали до спора и да успеят да го разрешат като медиацията предоставя възможност спорът да бъде разрешен веднага и често по много по-благоприятен начин и по-алтернативни начини, които могат да се окажат, че създават повече възможности за развитие между страните, ако те решат да направят някакъв допълнителен бизнес между тях, ако им донесе допълнителни печалби“. 

Медиацията е по-ефективна при решаване на търговски проблеми поради своя превес на познатия съдебен процес, който често изисква повече време и средства и крайната цел е да се постигне резултат, който еднакво да удовлетворява двете страни, вместо да ги поставя в отношения на победител и победен, коментира на свой ред Христо Мънчев:

„Много често, когато такъв тип проблем се решава в съда, той отнема много време, може да продължи и години и също така много средства. Хората, които разполагат с много пари и имат силно развити бизнеси, рядко разполагат с такова време от няколко години да решат един спор, а медиацията предоставя възможност спор за огромни суми пари да се разреши в рамките на два часа или месец, като страните могат да седнат един срещу друг и открито лично един с друг да разговарят и да видят как могат да решат създалия се общ проблем. Процесът се съпровожда от адвокати, само че за разлика от съда, работата на адвокатите тук не е да спечелят делото, а да съветват своя клиент и да му разясняват правната гледна точка на дискутирания въпрос, докато крайното решение остава да се вземе от клиента“.

Проверка по рама

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Не пропускай

Back to top button