10 C
София
вторник, април 23, 2024

Схемите в правителствената ”Лозенец” – с благословията на бившия директор

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Схемата имала и финансово измерение – за всяка трансплантация “Лозенец” получавала над 20 хиляди долара. Абсолютно легално и по банков път на база на договор, сключен между болницата и съответната фирма. Донори и реципиенти се намирали бързо – хора с нисък социален статус, палетинци с израелски паспорти, граждани на Молдова и Украйна. Донорите имат роднинска връзка, но само фиктивно – на хартия. 

“Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и от там нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията”, разказва пред Нова телевизия Мишел Леви, бивш маркетинг мениджър в болницата. 

Цялата документация пък се изпращала до Агенцията по трансплантации в последния момент – ден или два преди самата операция, въпреки че по закон се изисква седмица.

Бившият вече служител твърди, че знае и за случай, в който не е спазен реда за трансплантация в болницата. А предимството се давало чрез позвънявне. 

“С едно телефонно обаждане на проф Спасов до министъра на здравеопазването. В случая, който беше факт- държавен служител на много висок пост, познавам го, това е служител, който много е съдействал на болницата”, заяви Леви и посочва, че този човек е предредил трима души, чакащи за трансплантация.

Служителите в болницата били наясно, но мълчали. Леви обясни причината – проф. Спасов имал “политически гръб”.

Проверка по рама

Специализираната прокуратура и ГДБОП вече осъществяват разследване. Текат разпити на служители и близки на трансплантираните пациенти.

ФрогНюз

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ