20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Съдружникът на Васил Божков е задържан за 72 часа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Съдружникът на Васил Божков Георги Попов беше екстрадиран в България. Той е обвиняем за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков. Двамата са в Дубай от началото на 2020 година, когато започна разследването за хазартния бизнес на Божков. За тях има издадени червени бюлетини на Интерпол.

Страната ни поиска екстрадицията на Васил Божков и Георги Попов от Обединените арабски емирства още през февруари миналата година. Поради липсата на двустранна спогодба обаче се търсеха други основания от международното право. Не е тайна, че по казуса се положиха и значителни дипломатически усилия. Решението е взето буквално преди около месец. Твърди се, че Попов сам се е съгласил на екстрадиция. Прокуратурата казва, че Емирствата са удовлетворили искането на България на принципа на реципрочността.

В края на месец април съдебните власти в Дубай са разрешили Георги Попов да бъде екстрадиран по искането, което страната ни е отправила. Българската прокуратура е уведомена за това решение на 5 май с писмо.

„В което писмо се сочеше, че съдебните власти на ОАЕ са допуснали екстрадицията на българския гражданин Георги Попов. Знаете, че екстрадицията е по молба на главния прокурор е на принципа взаимност – реципрочност“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От документ, който Васил Божков публикува в социалната мрежа, става ясно, че по време на съдебната процедура Георги Попов се е съгласил да бъде екстрадиран. Властите в Емирствата са уведомили страната ни, че Попов ще бъде предаден на български представители на международното летище в Дубай.

„В това писмо, което беше препратено чрез каналите на Интерпол Абу Даби, беше посочено, че лицето е задържано, и българските власти следва в 15-дневен срок да извършат фактическото му приемане по изготвен за това план от Главна Дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. С оглед осъществяване на фактическото предаване на лицето от Генералното консулство на Република България в Дубай по разпореждане на Върховната касационна прокуратура на лицето беше издаден и временен паспорт, обясни Милева.

Проверка по рама

Попов е предаден в присъствието на дипломатически представител на служители от Главна дирекция „Охрана“, които да го конвоират по време на полета до София. От столичното летище беше отведен в Националното следствие.

На него вече му е повдигнато обвинение в лично качество и е задържан за срок от 72 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали ще искат постоянното му задържане от Специализирания наказателен съд, или ще му определят по-лека мярка за неотклонение.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ