7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Съдът отказа на Муса и имамите намаляване на присъдите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Присъдата на Ахмед Муса, обвинен за радикален ислям, остава 8 години и 6 месеца затвор – реши Пловдивският Апелативен съд. С ефективни присъди остават и повечето от 13-имата му сподвижници, срещу които са повдигнати сходни обвинения.

Апелативните магистрати счетоха, че наложените наказания от Пазарджишкия Окръжен съд са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

Муса и сподвижниците му са обвинени, че от ноември, 2013 г. до ноември 2014 г. са проповядвали омраза на религиозна основа – пряко и чрез интернет и пропагандиране на война.

През декември 2019 г. Пазарджишкият съд призна Ахмед Муса за виновен и освен на 8 и половина години, му присъди и глоба от 9500 лева.

Четирима от тринайсетте му сподвижници са с присъда от 3 години и половина, 6-има от тях имат нагазание 2 години и половина затвор, а двама са осъдени на 2 години зад решетките. Единствената жена сред подсъдимите – тогавашната студентка Александрина Ангелова остава с условно наказание от 2 години и половина.

Проверка по рама

За Ахмед Муса това е трети процес по сходни обвинения, като още преди излизане на решението по него влезе в сила ефективната му присъда по второто дело – 4 години затвор.

Така мюсюлманският имам бе транспортиран да присъства на процеса в Пловдив от Пазарджишкия затвор.

Муса и сподвижниците му бяха арестувани при мащабна акция на спецслужбите на през ноември, 2014 г. в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Преди това с години са следени техните действия, а лидерът им е под наблюдение още от 2001 г.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ