8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

Тайните на руската психологическа война

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Подразделението 54777 е част от ГРУ, руската служба за външно разузнаване. Ведомството отговаря за операциите за „психологическа война“ и влияние върху чуждото обществено мнение, един от трите стълба на „информационната война“, заедно с киберпространството и защита на Русия от външно влияние, разкрива в. „Фигаро“, цитиран от News.bg.

Влиятелната френска медия се позовава на годишния доклад на Службата за външно разузнаване на Естония – Välisluureamet. Документът описва подробно работата на това тайно руско звено, което е насочено към политически лидери, военен персонал и техните семейства, гражданите и някои специфични групи като етнически или религиозни малцинства, опозиция или бизнес групи в приятелски, неутрални или враждебни страни. Това означава, че потенциалната цел на Подразделението 54777 е да влияе върху западното обществен мнение.

Целта на психологическата война на Русия е да промени възприятието и поведението на чужденците. Манипулацията също е част от арсенала на руската психологическа война. През 2020 г. англоезичните сайтове, контролирани от ГРУ, като InfoRos, InfoBrics.org и OneWorld.press, разпространяват невярна информация за пандемията на COVID-19. За целта се дори се твърди , че САЩ са използвали епидемията, за да наложат своята визия за световен ред или че коронавирусът всъщност е американско биологично оръжие, обобщава „Фигаро“. Естонското външно разузнаване дори назовава няколко бивши ръководители на отдел 54777 като Александър Костюхин, Александър Старунски, Денис Тюрин или Сергей Пантелеев.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ