11.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Тези имоти се строят за собствени нужди

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изминалата 2020 г. се оказа доста добра за пазара на логистични и индустриални площи, въпреки негативите, които нанесе на пазара пандемията. Общият обем модерни складови и логистични площи в София вече достига 1.4 млн. кв.м. ОТ тях 25% са за отдаване под наем, а останалата част е за собствено ползване.

„Активността на наемния пазар се дължи на усвояването на площи в новопостроените сгради от текущите наематели в логистичните паркове“, казва Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Оптимистично завърши за пазара 2020 г. Последното тримесечие бяха завършени 43 930 кв.м индустриални площи. Сред тях има както проекти по поръчка (built-to-suit), така и площи за отдаване под наем, като новите фази на Индустриален парк София Изток, Ритейл парк Владимир Вазов и на логистичния парк RGS Invest в Божурище.

Към края на миналата година имотите в строеж са 298 560 кв.м, като доминират проектите за собствено ползване. В повечето случаи става въпрос за разширения на съществуващи производствени или логистични площи.

Въпреки че нарастващото предлагане доведе до леко увеличаване на свободните площи в края на 2020 г., делът им остава в здравословните нива за пазара – под 5% със слаба перспектива за по-нататъшно увеличение. „Процентът на свободните индустриални и логистични площи в района на София се очаква да остане стабилен към началото на годината с постепенно увеличаване до края на 2021-а и влизане в експлоатация на нови проекти“, прогнозира Ангелов.

Проверка по рама

Компаниите от секторите на онлайн търговията и куриерските услуги са основните двигатели в сегмента на логистичните площи.

Най-значителната сделка за периода бе продажбата с обратно наемане между логистичната компания DSV Road и холандската компания CTP, която развива проекти в областта на недвижимите имоти и отскоро е и на българския пазар. Договорът е за логистична база със застроена площ 11 600 кв.м в района на летището. Това е първото инвестиционно придобиване в България от страна на CTP.

Стабилният интерес и лекото покачване на предлагането поддържат наемните нива в София устойчиви. За първокласни площи те са 4.2-4.4 EUR/кв.м за средно големи обекти. По-големите имоти, над 10 хил. кв. м, търсените нива са малко под 4 EUR/кв.м. Този тип предлагане е съсредоточено в индустриалните зони около столицата. Доходността при сделки с първокласни логистични площи остава без промяна – около 8-8.25% в София.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ