12 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Терзийски за ОЛАФ: Наказанието е заради по-нисък клас коли

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Министър Христо Терзийски

Проблемът при поръчката на автомобилите за МВР, която се разследва от ОЛАФ, е че са променени спецификациите на автомобилите към по-нисък клас. Това мнение изрази вътрешният министър Христо Терзийски. Той уточни, че вече текат разпити на служители, които са имали отношение към поръчката. 

Вътрешният министър смята, че в случая проблемът идва от конкретното решение за закупуване на по-нисък клас автомобили от първоначално предвидените. 

„Наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от Комисията, е заради това, че са променени техническите изисквания към автомобилите, които искаме да бъдат закупени, към по-нисък клас“.

Министър Терзийски посочи и кога е станала подмяната на спецификациите: „Някъде може би към средата на февруари месец 2017-та по времето на служебния министър се взе решение на база на съвети, подадени от негови съветници, че тези спецификации трябва да бъдат завишени. Всички документи по тези процедури са в досието на обществените поръчки“.

Вътрешният министър допълни, че спецификациите за колите, изготвени от Главна дирекция „Национална полиция“, на която той е бил директор, са били същите като тези на „Гранична полиция“.

Проверка по рама

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че докато е бил на поста, не е бил сезиран от Европейската служба за борба с измамите за поръчката за автомобилите за МВР, за която разследване започна Специализираната прокуратура. 

„Като гражданин имам институционално доверие и в ОЛАФ, и в прокуратурата“ каза Цацаров: 

„Случаят е в зависимост от това от коя страна огрява съответният прожектор на внимание и се тълкува по различен начин. Прави се опит за прехвърляне на отговорността, прави се опит за прехвърляне на персонална отговорност или за нещо друго, но в крайна сметка дайте да се абстрахираме от това кому в даден момент е политически изгодно да каже едно или друго. Има ОЛАФ, има Прокуратура, има съд. Те ще кажат кой е прав и кой е крив“.

Сотир Цацаров, който в момента оглавява Антикорупционната комисия,  коментира тема след като представи пред едноименната парламентарна комисия доклада за работата ѝ през първата година от мандата му.  Той беше подкрепен от представителите на всички групи в Народното събрание, без тези на БСП, които гласуваха „въздържали се“.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ