12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Това поколение се насочи към лукс имотите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Промените в икономиката на САЩ и на пазара на труда, както и по-ниските лихви по ипотечните заеми през 2020 г. донеса изненада на пазара на жилища. Броят на купувачите от поколението на милениумите отчете ръст в сегмента на скъпите имоти, съобщава списание Forbes. Близо 50% от представителите на това поколение са останали приятно изненадани от факта, че могат да си позволят покупката на по-скъп имот, спрямо първоначално предвидения бюджет. От друга страна, 21% са се оказали с по-малък от първоначално предвидения бюджет.

„За тези, които купуват своя първи дом, понижаването на лихвените проценти по ипотечните заеми със срок на връщане 30 години от 3.65% на 2.65% през януари 2021 г. даде неочакван ефект. Практически за всички купувачи по-ниските лихвени проценти дадоха възможност на купувачите да увеличат бюджета си и да купят по-скъп имот“, коментират анализатори.

Пикът на пазара на имоти от купувачи поколение Y, известно още като милениум, ще настъпи в периода 2022-2024 гг., когато 4.8 млн. души ще са на около 30 години – възраст, когато много хора се замислят за покупката на жилище.

Отчитайки, че при успешни години на пазара в САЩ се сключват около 6 млн. сделки, е лесно да се прогнозира ефектът, който ще окаже тази демографска вълна на пазара на жилища в близко бъдеще. Тенденцията, че повечето купувачи на нов дом, които излизат на пазара, се насочват към луксозния сегмент, ще продължи.

„Нестандартно ниските лихви по ипотечните заеми, ръстът в броя на купувачите от милениум поколението и перспективите за работа от което и да е място благоприятстват развитието на пазара на по-скъпи имоти. В най-скоро време ще видим, че лихвите по ипотечните заеми ще започнат да растат, така че сега може би е идеалното време за купувачите и продавачите на жилища да се възползват от благоприятните условия“, коментира Адам Контос, генерален директор на RE/MAX Holdings.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ