8.7 C
София
петък, март 29, 2024

Това са симптомите на страшно бъбречно заболяване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пиелонефритът е възпалително заболяване на бъбреците. Според медиците, основната причина за неговото възникване и развитие са различни бактерии, които си отглеждаме в тялото, пише zdrave.to. А именно: стафилококус ауреус, ешерихия коли, кандида, протея.

Проникването на патогена в пикочната система в почти 100% от случаите ще причини заболяване, ако то съвпада с наличието на един от тези фактори у пациента: нередовно и непълно изтичане на урината; недостатъчно кръвоснабдяване на бъбреците; намалена функция на имунната система; неспазване на правилата за лична хигиена; хронични заболявания на тазовите органи (уролитиаза, възпаление на простатната жлеза (простатит) при мъжете, аденом на простатата, различни туморни образувания в пикочно-половата система, диабет от двата вида, с увреждане на бъбреците).

Попадайки в пикочните пътища, бактерията започва да се изкачва по уретерите и стига до бъбреците, като преди това е “посетила” и пикочния мехур. Освен това, веднъж попаднали в подходяща среда, бактериите започват да се размножават, което води до развитието на възпалителен процес в тялото.

Най-застрашени от подобни инфекции са: деца от раждането до 7 години. Причината за това е особеността на структурата на органите, разположени в малкия таз.

Застрашени са също така мъже над 55 години с аденом на простатата; почти всички жени, тъй като техните външни полови органи са оформени по такъв начин, че уретрата е широка и къса, а тазовата област е “любимо място” за бактерии, за които няма да е трудно да проникнат в пикочните пътища и оттам те ще стигнат до бъбреците; бременните жени (плодът може да притиска уретрите, като по този начин затруднява изтичането на урина през тях от бъбреците).

Симптоми

Проверка по рама

Всяка от формите на тази патология има свои собствени симптоми.

Острият пиелонефрит се характеризира с такива прояви като:

• повишена телесна температура;

• чести посещения на тоалетната по малка нужда;

• гадене;

• повръщане;

Магазин за Акумулатори

• прекалено изпотяване;

• болка в гърба;

• понякога жажда.

Ако пиелонефритът протича в хронична форма, тогава всички негови симптоми и други прояви няма да се изявят толкова силно, колкото при острото състояние. Пиелонефритът често може да бъде объркан с обикновена настинка.

Хроничният пиелонефрит се характеризира със следните прояви:

• повишаване на температурата;

• мускулна слабост;

• главоболие;

• конвулсии.

В допълнение към тези прояви може да има и следното: по-често уриниране; необичайна миризма на урината; тъпа болка в долната част на гърба; усещане за сухота в устата; подуване на долните крайници.

Тези симптоми невинаги са постоянни и често болният не им отдава нужното значение. Това може да продължи от няколко дни, до години, а междувременно възпалителният процес постепенно ще се разпространи в целия бъбрек и по-нататък в близките органи и тъкани.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ