10.8 C
София
събота, април 20, 2024

Трансплантираните пациенти също да бъдат ваксинирани, призовават от „Заедно с теб“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” в писмо до 

председателя на Национален ваксинационен щаб и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция Медицински надзор с настояване от страна на трансплантираните пациенти да бъдат ваксинирани с предимство срещу коронавирус. Това се посочва в писмото на пациентските организации. И още:

„В Европа и света вече има готови протоколи за ваксинация срещу Covid-19 на трансплантираните пациенти. В България по приблизителни данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ между 650 и 700 пациенти са с органни и клетъчни трансплантации. Трансплантираните пациенти очакват от Министерство на здравеопазването, Националния ваксинационен щаб, въобще от държавата в лицето на здравните власти, да излязат и да обяснят експертно и мотивирано с коя ваксина могат да се ваксинират трансплантираните и да обявят кога и как да стане това.

За съжаление липсва информация при личните ни лекари за ваксинирането на трансплантирани пациенти.

По наша информация от трансплантирани пациенти има вече ваксинирани в САЩ, Гърция, Андора, Великобритания, подготвят се и в Австрия и други.“ Това се казва в призива.

Проверка по рама

Трансплантираните пациенти са рискова група понеже ходят всеки месец в болниците за изследвания, като така реално са на първа линия, посочват още от „Заедно с теб“. Те предлагат  да се осигурят правила за ваксинация:

  за органно трансплантирани пациенти –  в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Лозенец“, ВМА, УМБАЛ „Света Екатерина“, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна;

  за клетъчно трансплантирани – УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, НСБАЛХЗ – Дървеница, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ