8.9 C
София
събота, април 20, 2024

Тук жилищата поевтиняват

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Секването на туристическия поток, липсата на чуждестранни студенти и посещението на официални делегации в резултат на пандемията от коронавируса доведе до спад в цените на жилищата в центъра на Рим. Продажбите и наемните нива също отчитат понижение. Собствениците не могат да намерят наематели за своите жилища, а посредниците – купувачи за скъпите имоти в центъра на италианската столица.

„До началото на пандемията в Рим имаше много туристи, студенти и бизнесмени. Те напуснаха и в резултат на пазара се появиха много пустеещи жилища“, казва Хесус Енсинар от Idealista. От компанията отчитат спад в цената на квадратен метър жилищна площ с 3.4%, до средни стойности от 5760 EUR. Броят на продадените апартаменти също е паднал от 33 000 броя през 2019 г. на 28 000-30 000 имота през миналата година.

Пандемията удари и пазара на наеми. По данни на Idealista, собствениците на имоти, които обикновено ги отдават на краткосрочен принцип под наем, чрез платформи като Airbnb, са залели пазара, което води до спад в наемните нива. През миналата година наемите са поевтинели с 10.3% спрямо 2019-а.

Към момента покупката или живеенето под наем в центъра на Рим не е приоритет, отчитат специалисти. На преден план са качествените жилища с добра инфраструктура, с допълнителни удобства, като например тераса на покрива и фитнес зала. В резултат расте търсенето на жилища в квартали отдалечени от центъра. Цените на апартаментите в Апино-Латино отчитат ръст от 12% спрямо 2019 г. като средната цена на квадратен метър е 4200 EUR.

Посредниците са на мнение, че цените на жилищата в центъра на Рим отново ще започнат възходящия си тренд. Това, обаче ще стане, когато в Рим се върнат туристите и инвеститорите.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ