13.8 C
София
петък, март 29, 2024

Убиецът от Брестник може да не излезе от психиатрията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

37-годишният Димитър Ръжев от пловдивското село Брестник, който уби по изключително жесток начин 24-годината Златена в столичния хотел Рила, може никога да не излезе от затворническата болница в Ловеч. За това разказа майката на убитото момиче пред TrafficNews.

Младата жена бе открита удушена, с травми по главата и забита в окото вилица на 17 декември 2018 година. Столичните криминалисти задържаха приятеля ѝ Димитър Ръжев, който е криминално проявен – има регистрация за грабеж и притежание на фалшиви пари. Не е лежал обаче в затвора.

След ареста стана ясно, мъжът страда от шизофрения, която се е отключила в детството му. Ръжев е от пловдивското село Брестник. Разведен с две деца.

Седмица след зверството той бе изправен пред съда, където му бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Още тогава Ръжев призна вина.

Убиецът от хотел „Рила“ – невменяем! Майката на Златена: Не мога да прежаля детето си, искам затвор за Ръжев

Наш репортер научи, че прокуратурата е прекратила наказателното производство спрямо Ръжев. Причината – според психолозите той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност. В Ловеч е била изготвена експертиза от трима психолози, чието заключение е, че по време на убийството, шизофренията на Ръжев се е отключила.

Проверка по рама

„В момента тече дело за причинени неимуществени вреди. Заведеният иск е за 200 хиляди лева за всеки родител. Ние пари не искаме, нашият живот приключи преди 2 и 5 месеца. Времето си минава, но мъката си остава. Още повече ни боли”, каза майката на Златена.

В момента Ръжев се намира в болничното заведение. По думите на почернената майка, понякога убиецът идвал на себе си и разбирал какво е извършил.

„Изразявал е съжаление, че е посегнал на един невинен живот. След това отново е изпадал в кризи. Казвал е, че той е четвъртият Бог на земята и е убил змия, която се е увила около врата му, за да го удуши! По време на целия мъчителен процес научих, че след като е излязъл от хотела е взел такси и е искал да го закарат при жена му, от която има две деца. Искал да убие и нея, защото и тя била демон. Ръжев обаче е нямал пари да плати таксито и шофьорът го свалил. Така е спасен още един човешки живот!”, разказва още Гергана Йорданова.

Майката на Златена отново подчерта, че дъщеря ѝ и Димитър Ръжев не са имали връзка преди убийството. Запознанството им е станало в пловдивска дискотека. Комуникацията им е продължила през социалните мрежи. Според Гергана грешката е, че момичето е казало къде и кога отива в София.

Почернената майка обвинява и институциите, които е трябвало да вземат по-рано мерки около лечението на Димитър.

„Защо един диагностициран с тежко психично заболяване е пуснат на улицата? Случая е пример за системата, защото не само Ръжев е бил пуснат, а и много други болни хора”, допълва Йорданова.

Магазин за Акумулатори

Жената живее друг живот. От 2 години и 5 месеца не е можела да спи спокойно, не е минавало ден, в който да не мисли за момичето ѝ. Гергана е щастлива единствено, когато Злателина се появява в сънищата ѝ.

„Редовно съм на гроба ѝ, там е моят втори дом. Най- хубавото е, че я сънувам, все усмихната и щастлива . Разказва ми весели неща и ме успокоява”, завършва почернената майка.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ