14.5 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Уволняват шефовете на ДАНС и ДАР във вторник, те тропат с краче: Няма пък!…

ПРОЧЕТИ СЪЩО

.
Атанасов, Георгиев и премиерът Янев
Шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев във вторник ще се разделят с постовете си. Това ще стане след среща със служебния премиер Стефан Янев, на която ще им бъде съобщено решението. Това научи Фрог нюз от източници, близки до кабинета.

Допуска се и вариант, в който двамата не се явяват при министър-председателя в знак на протест срещу решението за тяхното уволнение. В ГЕРБ се говори, че лично Бойко Борисов им е наредил да не подават оставки и да стоят на постовете си до последно, с обещанието, че след изборите на 11 юли той се връща във властта на бял кон.

 

Това бил и мотивът на Димитър Георгиев преди няколко дена да подаде оставка, а два дни по-късно да се откаже от нея. Аргументът му е, че ако дойде друг на негово място, щели да се изфабрикуват данни, че службата е подслушвала политици. Георгиев знае как той и негови заместници са фабрикували всякакви неща по нареждане от Борисов или Пеевски и затова в мисленето му подобно нещо е допустимо и възможно, коментираха пред Фрог нюз служители на ДАНС. Според тях агенцията се е превърнала в структура, подчинена на лични интереси и такива на определени кръгове във властта и задкулисието. Те признават, че когато е станал шеф Георгиев е имал много добри намерения и планове, но само месеци по-късно от всичко това не е останало дори следа.

 

Двамата началници на важни служби имаха възможност да подадат оставки и да си тръгнат като мъже, с достойнство. Не го направиха, – коментират експерти. Говори се, че на последната среща при Янев те категорично отказали да си тръгнат, а шефът на ДАНС Георгиев реагирал остро и дори изрекъл неща, присъщи за нервно дете, но не и за зрял човек. Явно съвсем други сили ги заставят да се държат по този начин, смятат нашите източници. Според тях излизането в дългосрочен неплатен отпуск е непростим гаф, когато в Близкия Изток се води война, когато от чужди служби и партньорски държави пристигат доклади и сигнали за контрабанда, финансиране на терористични групировки, пране на пари и пр. с българско участие и под „чадъра“ на политици и управници. Това е дезертиране от отговорността и задълженията, формулирани от законите.

 

Проверка по рама

Във Великобритания открай време шефовете на външното разузнаване – МИ-6 и контраразузнаването – МИ-5 „притежават“ втора самоличност и съответни документи, за да не се разбира, че службите са останали без ръководителя си, когато се наложи да отсъстват по основателни причини. Никога за повече от 5-6 дена.

Същото правило важи в Израел и други страни.

 

В България се стигна до положение за тайните служби да се говори, че са под личния контрол на Бойко Борисов и Делян Пеевски и работят за техните интереси. Това е недопустимо, защото означава, че е даден повод за подобни съмнения.

Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването коментира излизането на Георгиев и Димитров в дългосрочен отпуск по следния начин: Те сами поднесоха главите си на тепсия…

ФрогНюз

Магазин за Акумулатори

https://skrapmetal.net/%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d1%8f/

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ