11.7 C
София
петък, март 29, 2024

УЕФА погва румънските съдии заради расисткия скандал

ПРОЧЕТИ СЪЩО

УЕФА все пак открива дисциплинарно производство срещу двама румънски съдии заради расисткия скандал на мача Пари Сен Жермен – Истанбул Башакшехир, обявиха официално от Нион.

Двубоят между двата отбора от груповата фаза на Шампионска лига през декември бе прекратен в началото, след като футболистите на двата отбора напуснаха терена в знак на протест срещу четвъртия съдия Себастиaн Колтеску и помощник-съдията Октавиан Совре.

Според думите на играчите Колтеску е обидил на расистка основа помощник треньора на тима от Истанбул Пиер Уебо с репликата „този черния“.

По-рано днес румънският вестник PRO Sport съобщи, че санкционирани няма да има, защото не е доказана никаква проява на расизъм. От изданието са убедени, че наказания за разисъм няма да има.

„Открито е дисциплинарно производство срещу Себастиан Колцеску и Октавиан Совре за възможно нарушаване на точка 11 от дисциплинарния правилник на УЕФА“, се казва в съобщението на централата.

Проверка по рама

В споменатата точка 11 се казва, че футболистите, съдиите, клубове като цяло и официалните лица са длъжни да спазват принципите на лоялност, спортменство, почтеност и добрите нрави.

Всичко в самия двубой започна с поредица от жълти картони за играчи на Истанбул Башакшехир. Главният съдия Овидиу Хацеган вдигна и червен картон на резервата на турците Демба Ба, след което настана голяма разправия между съдийската бригада и щаба на гостите. В този момент някъде футболисти на двата тима твърдят са чули Колтеску да използва думата “negru” (черен – от румънски) по адрес на Уебо.

От телевизионните повторения се вижда как главният съдия Овидиу Хацеган иска помощ от Колтеску, като го пита на кого от скамейката на Истанбул Башакшехир трябва да покаже червен картон. Отговорът е: ala negru“, което на румънския означава „черния“.

Репликата на четвъртия рефер достигна до ушите на почти всички футболисти. Демба Ба подкани тези на турския тим да спрат да играят. Пиер Уебо пък се обърна към Колтеску с думите: „Защо каза негро, защо каза негро?“.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ