8.8 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Управата на римския Колизеум подготвя грандиозно шоу

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Проект за изграждане на високотехнологична и лека сцена вътре в древноримския Колизеум ще позволи на посетителите да имат гледна точка от центъра на обекта и да съзерцават „величието на монумента“, съобщи днес италианският министър на културата, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Дарио Франческини обяви сключването на договор на стойност 18,5 милиона евро за изграждане и поставяне на преместваема конструкция, която ще възстанови традиционната древноримска арена (или сцена) за гладиаторски двубои в Колизеума.

Сцената в построения през първи век амфитеатър е съществувала до 19 в., когато е премахната заради археологически разкопки на подземните нива на древния обект, каза Франческини.

Проектът трябва да бъде завършен до 2023 г. Мобилната структура ще може бързо да покрива или открива подземни находки, като по този начин ще ги защитава от дъжд и ще позволява да бъдат разглеждани от посетители. Проектът е обратим и сцената може да бъде премахната, ако в бъдеще плановете за Колизеума се променят.

Нововъдението ще даде възможност на посетителите да застанат в центъра на амфитеатъра и да разглеждат сводестите стени, така както те са били виждани и от гладиаторите в древния Рим. На сцената ще бъдат представяни и културни събития, свързани с Колизеума като символ на Италия.

Миналата седмица Колизеумът беше отново отворен за публика след 41-дневно затваряне заради свързаните с пандемията ограничения. Властите въведоха еднопосочен маршрут вътре в обекта като част от мерките за безопасност, а броят на посетителите беше ограничен до 1260 дневно, при 25 000 на ден преди пандемията.</p> </span>

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ