8.8 C
София
петък, април 19, 2024

Хамид Хамид: Махането на главния прокурор не може да е приоритет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ДПС подхожда отговорно и дава своята подкрепа срещу конкретни идеи и приоритети. Разчитаме вота на избирателя като желание за промяна. Затова казахме, че ще подкрепим някоя от новите партии за съставяне на правителство. Но искаме да видим приоритети. Ако по тях може да се постигне консенсус, ще подкрепим кабинет. Това каза зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид в предаването „120 минути“ по bTV.

Избирателят е заявил, че иска управление на промяната. Затова сме готови да подкрепим някои от новите партии, повтори Хамид. И допълни, че ДПС очаква да чуе какви приоритети предлагат новите партии за страната.

Попитан може ли ДПС да си партнира с „Демократична България“ при положение, че коалицията настоява за смяна на главния прокурор Иван Гешев, Хамид Хамид заяви: „Махането на главния прокурор не може да е приоритет. Това е една фиксация на определен политик – Христо Иванов, върху личността на главния прокурор. Говорим за приоритети, а не кого харесва г-н Иванов и кого – не!”

„Реформата в правосъдието не е да смениш едно лице с друго. За съжаление г-н Иванов изключва участието на представители на съдебната система в реформата. Той прави опит за овладяване на съдебната система. Иска да увеличи съдийската квота за сметка на прокурорската – това ли е съдебната реформа?” – попита Хамид Хамид. Той още веднъж защити идеята си, която стана решение на парламента, пред депутатите да се отчитат освен главния прокурор и другите двама големи в съдебната система – шефовете на ВАС и ВКС.

Има двама души в държавата, които неглижират Народното събрание – Бойко Борисов и Лозан Панов, категоричен бе Хамид.

По повод решението на ДПС да подкрепи председатели на ключови комисии в парламента, Хамид заяви: „Взехме решение да подкрепим конкретните персони, не политическите сили. Тези ключови комисии не могат да останат без председатели. Не сме имали предварителни разговори с другите партии. За председател на правната комисия имаше една кандидатура, и ние решихме да я подкрепим, за бюджетната – също. За здравна комисия имаше две кандидатури, ние решихме да подкрепим тази на д-р Александър Симидчиев.”.

Проверка по рама

ГЕРБ винаги е била токсична партия, категоричен бе Хамид Хамид. И това се вижда се от партиите, които са били партньори на ГЕРБ – Реформаторският блок изчезна от парламента, „Атака”, АБВ – също, отровните националисти никакви ги няма, коментира депутатът.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ