8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

Хипертониците могат да понижат кръвното си налягане без лекарства

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хората, страдащи от хипертония, могат да понижат кръвното си налягане без специални лекарства, като променят начина си на живот и елиминират някои вредни навици.

На първо място експертите от американската клиника „Майо“ призовават за контрол на теглото. Според тях наднорменото тегло може да причини нарушения на съня, което допълнително повишава кръвното налягане.

Специалистите съветват също да се поддържа балансиран режим на хранене и да се включват в него повече плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Освен това трябва да се намалят храните, съдържащи наситени мазнини и холестерол.

Важно е да не се добавя прекалено много сол в храната, тъй като тя е богата на натрий, който повишава кръвното налягане.

На второ място, препоръчително е да се спортува всеки ден в продължение на 30 минути. Разходките, колоезденето или плуването са някои от примерите за полезни аеробни упражнения.

Проверка по рама

Освен това е добре да се практикуват и силови тренировки поне два пъти седмично.

За да има ефект всичко, обаче е важно да се спре употребата на тютюн и алкохол, както и да се намали употребата на кофеин. Въпреки че ефектът на кофеина все още не е напълно изследван, но може да повиши кръвното налягане до 10 mm Hg.

Друг важен момент е да не се допуска прерастване на стреса в хроничен стрес.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ