11.7 C
София
петък, март 29, 2024

Храмовете в Русия отвориха врати за Възкресение

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За Великден храмовете в най-голямата православна страна – Русия, отвориха врати за миряните, въпреки ограниченията, наложени заради коронавируса.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил пожела на православните християни духовно здраве и вяра, че възкръсналият Христос открива реална възможност за промяна на живота към по-добро. По традиция той оглави пасхалното богослужение в главния храм на страната „Христос Спасител“.

В традиционното си послание към вярващите патриархът нарече тазгодишния Великден особен:

„Възкресението Христово победи главния враг на човечеството – смъртта. Сегашната Пасха е особена и тази особеност се заключава в надеждата, че напастта на пандемията също ще отмине и, оставяйки ни редица важни уроци, все пак ще ни напусне завинаги“.

По думите на патриарха пандемията ни е напомнила колко крехко е човешкото битие и колко ценен е животът, колко важна е отговорността и колко ценно е живото човешко общуване, което не може да бъде заменено от виртуалното:

„Призовавам всички вас, скъпи братя и сестри, в тези светли пасхални дни да поразмишлявате за живота и да го видите през призмата на пандемийните уроци. И да станете по-добри, по-отговорни и по-внимателни един към друг. И нека ни помага в това възкръсналият Господ“.

Проверка по рама

На богослужението присъстваха руският президент Владимир Путин и кметът на Москва Сергей Собянин. Минути след полунощ патриархът възвести Христовото Възкресение.

Патриарх Кирил изрази радостта си от факта, че тази година, за разлика от миналата, на пасхалното богослужение в главния храм на Руската православна църква присъстват миряни. Той пожела на всички скорошно и пълно освобождаване от коронавируса, като подчерта в същото време, че има множество други инфекции, които „заразяват човешката душа“. По думите му грехът е „много по-тежка и опасна болест от физическите заболявания“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ