8.9 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Целта на ЕК е да отпусне 13% от средствата по механизма за възстановяване до средата на годината

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Целта на ЕК е да отпуснем 13 на сто от средствата поЦелта на ЕК е да отпуснем 13 на сто от средствата по механизма за възстановяване и устойчивост до средата на годината до средата на годината“ – това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при подписването на регламента за неговото създаване.

Подписите си под него поставиха председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и премиерът на Португалия Антониу Коща, чиято страна в момента председателства ЕС.

Фон дер Лайен определи одобрението на регламента от Европарламента и Съвета като „исторически момент“ в борбата срещу икономическата криза, предизвикана от пандемията с Covid-19.

Сасоли, Коща и Фон дер Лайен призоваха страните-членки да ратифицират възможно най-бързо решението за собствените ресурси на ЕС, което е условие за отпускането на средствата, заедно с изготвянето на националните планове:

„В момента, в който решението за собствените ресурси бъде ратифицирано, Комисията ще отиде на финансовите пазари и ще набере средства, които ще разпредели. В състояние сме да отпуснем 13 на сто от тях веднага. Това трябва да бъде нашата общата цел – до средата на годината да бъдат осигурени първите от тях“. 

Проверка по рама
Премиерът на Португалия Антониу Коща изрази надежда страните-членки да приемат националните планове до края на април.
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пък добави, че трябва да се действа бързо, тъй като гражданите и фирмите не могат да чакат. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ