13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Ценко Чоков в битка за 153 имота и скъпи коли за 3 200 000 лв.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В битка за над 3.2 млн. лв. ще се впусне подсъдимият скандален бивш кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков, научи агенция BulNews.

Причина за поредната среща с Темида на селския ексуправник е предстоящо дело за конфискация на негово и на семейството му имущество, което включва недвижима собственост, коли, пари по банкови сметки. По думите на юристи изходът от този сблъсък на Чокови със съда има два варианта.

Първият е фамилията да успее да докаже легален произход на средствата, с които са натрупали състоянието си, и да си го запази. Вторият е това да не се случи и богатствата им да бъдат конфискувани в полза на държавата.

Запорите на богатствата на Чокови бяха наложени от съда по искане на Антикорупционната комисия, след като бившият кмет получи обвинение от спецпрокуратурата за участие в организирана престъпна група за лихварство, рекет, отвличане, побой през 2016 г. В хода на делото в спецсъда обвинението за престъпна група не издържа и Чоков получи присъда от 4 години и половина затвор за рекет, отвличане, палеж и побой.

Екскметът обжалва наказанието си пред апелативната инстанция. Делото е обявено за решаване, но вече 11 месеца магистратите не са се произнесли по казуса.

Проверка по рама

Докато наказателното дело се влачи по съдебните инстанции, Чоков бе пуснат от ареста, впусна се в политиката и стана общински съветник в Бяла Слатина.

Междувременно процедурата по иска на Антикорупционната комисия за отнемане на имуществото на Чоков и семейството му е стигнала до фаза разглеждане на делото в Софийския градски съд. Делото за конфискацията е насрочено за края на април, съобщиха от Антикорупционната комисия.

Така малко след Великден Чоков и адвокатите му ще трябва да се явят в залата, за да бранят огромните богатства на фамилията, които държавата иска да им конфискува.

Според претенцията на Антикорупционната комисия точната стойност на запорираното имущество възлиза на 3 217 984 лева. В тази стойност влизат обекти, които са собственост както на самия бивш кмет на Галиче, така и на неговата съпруга и двамата му синове.

По искане на Антикорупционната комисия съдът поставя под възбрана като обезпечителна мярка общо 153 недвижими имота в землището на врачанското село Галиче, което Чоков управлява четири пълни мандата. Той не успя да завърши петия, тъй като бе отстранен от поста заради прибирането му в ареста и невъзможността да ползва неплатен отпуск през това време, за да си запази поста.

В обсега на запорираните имоти влизат общо 94 ниви с обща площ 1 570.910 дка, 41 лозя – 42.968 дка, 3 горски терена от общо 11.599 дка, 1/2 идеални части от 5 ниви с площ от 93.350 дка, трайни насаждения. Това съобщиха от Антикорупционната комисия, след като съдът уважи иска им за запорите. Обект на обезпечителните мерки са и седем парцела в село Галиче, върху 4 от които има масивни постройки. Освен на имоти в района на Галиче запори са наложени и на собственост на Чоков в София.

Магазин за Акумулатори

Под възбрана в столицата е обширен апартамент със застроена площ от 236 квадратни метра и прилежащите към него 2 паркоместа.
Стойността на този имот в Студентски град е 500 000 лева. По иска на комисията съдът налага запори и на четири автомобила, като най-скъпият от тях е за 217 000 лева. Другите коли са съответно за 50 000 лева, 45 000 лева и 6800 лева. Във връзка с процедурата са блокирани и авоарите по банковите сметки на Ценко Чоков и съпругата му Цветелина.

Възбрана има и върху вземане в размер на 350 000 лв., представляващо предоставен заем от свързани лица.
Самият Ценко Чоков бе поканен за коментар по темата, но такъв не бе получен.

Взема 300 бона субсидии
Повече от 290 000 лв. е взел Ценко Чоков във вид на земеделски субсидии. Бившият кмет на Галиче и настоящ общински съветник получава сумата като плащания за две финансови години – 2017 и 2018 г. Това става ясно от подадената от него задължителна за поста като общински съветник декларация по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. В нея той посочва, че извършва дейност като земеделски производител.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ