22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Чавдар Ботев: СЗО смята, че ивермектинът е от най-безопасните лекарства

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според хематолога д-р Чавдар Ботев България е превилигирована относно количеството ваксини, които ще пристигнат, заради факта, че е част от Европейския съюз.

„Ние трябва да получим тези ваксини, за да можем да водим един нормален начин на живот”, обясни той пред Нова Нюз.

Хематологът посочи, че новите щамове на коронавируса предполагат и нови ваксини.

„Например, фирмата Moderna вече разработва. За щастие, има нова вълна от ваксини, които ще атакуват различни части на вируса. Очертава се използването на така наречените мукозни ваксини. Те подпомагат образуването на имуноглобулин А и на Т-клетъчния имунитет”, допълни той.

Д-р Чавдар Ботев коментира съобщението на компанията, произвеждаща ивермектин, че то не работи срещу коронавируса.

Проверка по рама

„Тя няма интерес да го регистрира, защото патентът вече е преминал. Групи учени и отделни държави финансират проучванията, така че се е събрала много голяма информация”, поясни медикът.

Той обясни и дали в България може да се разчита на ивермектина, като поясни, че когато има ново лекарство, то трябва да се докаже по определен път.

„Тук нещата малко се нарушават. При нас се появява едно заболяване и ние нямаме никакво лекарство. Добре е да се използват такива, които са регистрирани, и се знае, че не са вредни. Например, за ивермектина СЗО счита, че е едно от най-безопасните и вече са го приели 4 млрд. души”, заяви д-р Ботев.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ